FÖRORENAT. Bällstaån rinner genom bland annat Sundbyberg. Foto: Ulrica Andersson

Gemensamt grepp om förorenad å

De felkopplade avloppsledningarna som upptäcktes i Bällstaån har inte någon påverkan för Sundbybergs del. Men då vattendraget är ett av regionens mest förorenade, tar fyra kommuner nu ett gemensamt grepp om situationen.

  • Publicerad 14:30, 20 okt 2017

För två veckor sedan rapporterade Vi i Sundbyberg om att avloppsvatten runnit ut i Bällstaån, på grund av felkopplingar. Felen har åtgärdats av fastighetsägarna och delen som undersökts tillhör Stockholms stads avrinningsområde.

Eva-Christina Arvidsson, miljöchef vid Sundbybergs stad, kunde då inte svara på om kommunen påverkas av incidenterna.

De undersökningar som gjorts sedan dess, har visat att utsläppen är så små att det inte krävs åtgärder från Sundbybergs sida.

– Det var inget som berörde oss. Detta har Stockholm Vatten hand om, säger Eva-Christina Arvidsson nu.

Samtidigt tar flera kommuner ett gemensamt grepp för att förbättra vattenkvaliteten i Bällstaån. Ansvariga politiker i Sundbyberg, Stockholm, Solna och Järfälla föreslår tre konkreta åtgärder: Nya dagvattenanläggningar i Spångadalen, utjämningsmagasin vid Bromstens bollplan och att rena dagvatten från Ulvsundaleden.

– Genom att Bällstaån rinner genom tätbebyggt område är den starkt påverkad av fysiska planeringen och riskerar att påverka vår dricksvattentäkt Mälaren negativt, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad, i ett gemensamt pressmeddelande.

Bällstaån är ett av Stockholms mest förorenade vattendrag. Redan i dag arbetar man med att identifiera föroreningskällor och att utreda behoven.

Övergödningen minskar, visar senaste rapporterna från vattenprovtagning. "Stockholm Vatten och Avfall AB bedriver också ett aktivt arbete för att åtgärda felkopplingar i avloppsnätet och har kunnat upptäckt och åtgärda förorenat vatten som orenat runnit rakt ut i ån", står i pressmeddelandet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Misstänkt vapenbrott i Sundbyberg

Nyheter Vittne ska ha sett person med vapenliknande föremål Polisen sökte på onsdagseftermiddagen efter en ung person som enligt uppgift ska ha haft ett pistolliknade föremål i handen. Denne ingick i en grupp på cirka sju personer som kom gående från...torsdag 27/2 9:30

Här travar sportlovet på med sulky och tömmar på Solvalla

Nyheter Travbanan ordnar läger för hästfrälsta barn och unga Med olika erfarenhet av ponnyer styr elva sportlovslediga flickor ut från Solvalla travskolas stall. I rockarden bakom stoet Skrållan har Wilma och Eleonora god hand med tömmarna.onsdag 26/2 15:18

Succésäsong för bandyns nykomling AIK

Nyheter Efter SM-slutspelet finns stora drömmar för AIK:s bandyfans: ”Det bästa den här säsongen var att vi slog ut Hammarby” Som nykomling gick AIK rakt in i slaget om SM-guldet. SolnaDirekt hängde med AIK-fansen när laget spelade bandykvartsfinal mot regerande mästarna.onsdag 26/2 11:44
Stockholm Direkt