Generationsskifte i Kungsängen

Christer Dahl blev förvånad men väldigt glad när en av hans döttrar kom hem från fritis och hade lärt sig spela bridge. Nu har de bildat Kungsängens Bridgeklubb och vill få fler att spela.

  • Publicerad 14:00, 16 nov 2018

Sofie Dahl, 12, fick lära sig att spela bridge på fritis för tre år sedan. Fritidsledaren Mattias Jonsson började med att lära henne och hennes kompisar Plump och gick sedan vidare till Bridge.

– Jag trodde inte att de skulle tycka att det var kul, det är egentligen för svårt för dem, säger han.

Men kul var det, och det tyckte Christer Dahl också, som själv hade gått kurs med sin mamma några år tidigare.

– Jag var fascinerad över att hon kom hem och sa att hon kunde spela bridge – och att hon faktiskt kunde det också.

Spelade med Bill Gates

Numera spelar även lillasyster Emelie Dahl, snart 10 år, och Angelina Rydälv, 12, spelar när hon kommer hem till familjen Dahl. Men man måste vara fyra personer för att kunna spela, så det blir inte alltför ofta.

– Jag och pappa brukar spela på nätet ibland. Då tävlar vi mot folk från hela världen. Som bäst har vi kommit trea av 58, säger Sofie Dahl.

Mattias Jonsson har också spelat på nätet, en gång med Bill Gates.

Men för sällan blir det tillsammans runt bordet, det är alla överens om.

– Det är därför vi startar en förening: för att få fler att spela, säger Christer Dahl.

Alla åldrar och kunskapsnivåer är välkomna till Kungsängens Bridgeklubb, men i första hand kommer de att försöka få med fler barn och ungdomar. Spelet kommer till en början att hålla till hemma hos familjen Dahl, men de tänker sig också att de ska hyra eller låna en lokal. Planen att ordna en nybörjarkurs på jul­lovet och göra reklam själva.

– Jag och Sofie kan spelet tillräckligt bra för att kunna lära ut grunderna, så vi behöver inte alltid Mattias som lärare. Man behöver kunna en del för att kunna spela, men inte allt. Man kan inte ta allt på en gång, för då bara snurrar det i huvudet, säger Christian Dahl.

Mattias Jonsson lär ut så kallad modern standard. Det finns nämligen många spelregler när det kommer till bridge. Kortspelet handlar kortfattat om att ta så många ”stick” som möjligt, och innan spelet börjar gör man en budgivning.

– Budgivningen är det roligaste. Det är kul att se vilken färg som blir trumf, säger Angelina Rydälv.

Det handlar inte om tur

– Är man riktigt duktig kan man veta precis vilka kort ens medspelare har efter budgivningen, säger Christer Dahl.

– En del tror att man satsar pengar som i poker, men det gör man inte. Däremot kan det finnas vinstpengar i spelet. Sedan är det en klyscha att det bara är pensionärer som spelar bridge, säger Mattias Jonsson.

Mattias Jonsson har spelat i nästan hela sitt liv. Den här veckan deltar han i finalen av Svenska Cupen i Uppsala. Med sitt lag har han slagit ut landslaget, vilket är deras största bedrift hittills.

– Bridge har ingenting med tur att göra. Om du har dåliga resurser handlar det om vad du kan åstadkomma med dina resurser.

Bridge går väldig kortfattat till så här:

Bridge spelas med en vanlig kortlek, fyra personer i två lag.

Med din medspelare ska du ta så många stick som möjligt. Den som lägger det högsta kortet i den färg som spelas tar sticket.

Innan man börjar lägga ut kort sker en budgivning, då varje spelare talar om hur många poäng man har på sin hand.

Mejla christer@dahlstennis.se om du vill spela.

Tre rattfyllor på ett dygn

Vad har hänt i Bålsta. Medelålders män kör bil på fyllan. Tre rattfyllor på ett dygn i lilla Bålsta. Håll kommentarerna städade.söndag 25/8 11:18

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt