Kändis. "Jåschan", George Deverell, känner nästan alla på Djursholms golfklubb. Här är klädreglerna "snällare" än till exempel i Ullna, men bara axlar tolereras inte, berättar George. Foto: Mikael Andersson

George, 88, från Danderyd – Sveriges mesta golfproffs

Han har hållit till på Djursholms golfklubb i 64 år, George Deverell. Det gör honom till rekordhållare – ingen annan har varit ”professional” så länge. Vi träffar ”Jåschan”, som han kallas på klubben, för att prata om hans passion – golfen.

  • Publicerad 16:05, 5 jun 2019

”Jag föddes mitt i London, men när kriget kom 1939 flyttade vi till en liten by vid Windsor Castle. Där fanns det en golfbana. Om det aldrig hade varit krig hade jag inte spelat golf. Jag blev otroligt intresserad och relativt duktig fort. Det är ett fascinerande spel och jag gillar tävlingsmomentet, att vara så bra som möjligt.

Jag har haft scratch i handicap (noll i handicap, reds anm.) och gått på 66 slag, och gjort åtta holes in one i tre olika länder. Men det är många år sedan.

En kompis arbetade på Stockholms golfklubb och jag hälsade på honom. 1956 behövde de en assistent på Djursholms golfklubb och jag fick jobbet. Sedan jobbade jag som head pro mellan år 1960 och år 2000, när min assistent och gode vän Stephen Law blev head pro.

Jag ser till att det är ordning på banan och ger lektioner ibland. Mina 64 år som pro är ett världsrekord och det känns jätteroligt.

Min fru och jag gifte oss 1967 och bodde i många år i villa i Djursholm, men nu bor vi i lägenhet i Mörby. Min son och dotter spelar golf också, och ett barnbarn som är nio har just börjat.

Vad som är så bra med Djursholms golfklubb? En vänlig och avspänd atmosfär, trots höga ambitioner, en stor juniorverksamhet och att det finns en lagom mix av sällskapsspel och tävlingsspel.”

Omskriven. George Deverell har spelat golf nästan hela sitt liv, och varit med i många olika tidningar. Foto: Mikael Andersson

Personligt

Namn: George Deverell

Gör: Är pensionär och honorary pro.

Ålder: 88 år.

Bor: I lägenhet i Mörby.

Familj: Fru, två barn och två barnbarn.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt