Lever drömmen. George Tanouss har jobbat som sotare, i kiosk, med disk och städ sedan han kom till Sverige. Nu har han öppnat eget i Norsborgs centrum. ”Om man drömmer om något måste man våga ta risken.” Foto: Claudio Britos

George håller unga borta från gatan - med Counterstrike

En plats som enar Norsborgsborna och håller unga borta från centrumhäng. Det vill George Tanouss, 25, att hans nyöppnade gamingkafé i Norsborgs centrum ska bli.

  • Publicerad 12:39, 25 jan 2019

Det är sen eftermiddag inne på Joystix och dagens första besökare, tre killar i gymnasieåldern, kommer in. De hälsar och skakar hand med ägaren George Tanouss.

– Folk blir lite chockade att jag har öppnat en spelhall här, och många säger att det är fint. En del trodde först att vi var en fritidsgård, säger George och skrattar.

Gamingkafét slog upp dörrarna i oktober, efter att George och hans vän och affärspartner jobbat i en månad med att bygga om lokalen och installera spelen. Här kan man spela fussball, biljard, playstation, dataspel och köra racing i bilsimulatorn.

– Vi skulle vilja ha mer, men det får inte plats.

George flyttade från Syrien till Sverige för fem år sedan. För tre år sedan – efter att ha flyttat runt i landet och hoppat mellan jobb och osäkra boenden – fick han kontakt med en granne från sin hemstad på Facebook. Han bodde i Norsborg och föreslog att George skulle flytta hit.

Lätt att hamna fel

Så blev det. Och här växte hans dröm om att starta något eget.

– Jag har alltid haft stora drömmar för mitt liv, men det var omöjligt att göra något i Syrien. När jag kom hit till Norsborg tänkte jag: vad behövs här?, berättar han.

Svaret han kom fram till – det behövdes något att göra. Särskilt för områdets unga, som han ofta såg stå och hänga i centrum. Så kom idén att öppna gamingkafét.

– I Syrien är det vanligt, man ses, umgås och spelar. Och unga har mycket energi, de behöver rikta den mot bra saker. Här är det lätt att hamna på fel väg.

Många riktar sina drömmar fel i dag, tycker han.

– Alla tv-serier handlar om knark, det romantiseras. Och många jagar bilar, fina kläder, fina tjejer och vill ha pengar snabbt, inte bli ingenjör eller läkare. Men någon måste ju jobba på riktigt.

Foto: Claudio Britos

Ungdomar under 18 spelar för halva priset och det säljs mackor och fika, men ingen alkohol. George hoppas också att Joystix kan bli en lokal mötesplats för Norsborgsborna. I dag tycker han att det är för uppdelat mellan olika folkgrupper.

– Folk är isolerade i sina grupper, jag tycker att alla ska träffas så att det blir lite varmare och man börjar lita mer på varandra.

"En lugn liten by"

Men George trivs. Han beskriver sin ort som en lugn liten by där alla känner alla. När han tar en rökpaus utanför centrum kommer en kvinna fram och småpratar.

– Man ser samma människor varje dag, till slut börjar man hälsa på varandra.

Killarna är glada över gamingkafét. Särskilt sedan mötesplatsen för unga vuxna i området stängt.

– Ni ska se hur fullpackat det är här varje dag efter skolan. Vi brukar ses med kompisar och spela och fika, säger Chabban.

– Det är varmt också, man slipper stå ute, fyller hans kompis i.

Går det bra för Joystix vill George göra mer.

– Då vill jag öppna i andra orter som Fittja och Alby och starta fler företag. Jag är inte färdig.

THÅSTRÖM: Kräv en oas i varje förort – eller ordna en själv

I centrum. George Tanouss jobbade på matbutiken i centrum tidigare. När han såg den tomma lokalen fick han med centrumägaren på sin idé att öppna gamingkafét. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

George Tanouss

Ålder: 25 år.

Bor: I Norsborg.

Aktuell med: Gamingkafét Joystix i Norsborgs centrum.

Bäst med Norsborg: Mysigt och lugnt, liknar en by.