Tulo väljer att placera sin morgontoalett vid Valhallavägens allés senaste tillskott medan husse Krister Isaksson med ett axelryck kommenterar det gerillaplanterade lilla trädet. "Det är väl lite roligt... Men så roligt är det inte" säger han. Foto: Martin Brusewitz

Gerillaplanta på Valhallavägens anrika allé

Den anrika dubbellind-allén som formar promenadstråket i mitten av Valhallavägen har fått en gerillaplanta. En Ädelcypress som enligt stadsdelsförvaltningen absolut inte hör hemma där.

  • Publicerad 11:33, 9 jan 2020

På innerstans längsta gata Valhallavägen har en privatperson ersatt en nyligen nedhuggen lind med en halvmeterhög cypress.

Tisdag morgon. Hunden Tulo kissar på den gerillaplanterade lilla plantan. Husse Krister Isaksson står bredvid och ser trött ut.

– Jag har sett den här i några dagar nu. Vet inte exakt när den kom upp, säger han.

Han rycker på axlarna.

– Det är väl lite roligt... Men så jätteroligt är det inte, säger han.

Jenny Lindblad bor sedan flera år tillbaka i USA men är hemma över jul och nyår hos sina föräldrar som bor i närheten. Hon är på väg till frisören.

– Jag såg den från bilen... Det är gulligt! Gulligt, säger man så? Cute, som man säger i USA.

Enligt källor är det en Ädelcypress. De kan "i sin naturliga miljö" bli 60 meter höga och få en stamdiameter på 4 meter.

Magnus Björkman på Östermalms stadsdelsförvaltning är inte lika road av tilltaget.

– Den passar inte in där på Valhallavägen. Valhallavägen är en dubbellind-allé och den hör inte hemma där.

Vad kommer ni göra med den?

– Den kommer att slängas på tippen.

Ni kan inte plantera den någon annanstans?

– Nej, det är ju någon slags prydnadsväxt som säkert är köpt på någon blomsteraffär någonstans och den klarar nog inte våra svenska vintrar.