Gerillaplantering har fått Slussen att blomma

Bland buller och byggdamm har prunkande rabatter och blomster vuxit fram på Slussens provisoriska bussterminal. Bakom initiativet står en servicevärd som tröttnade på den sunkiga miljön och beslöt att ta saken i sina egna – gröna – händer.

  • Publicerad 17:02, 10 okt 2019

– Förut var folk sura när de kom här från och till bussarna. Stressade, kanske har det tufft på sitt arbete eller jobbigt hemma. Men nu! Nu ser man hur deras ansikten ändras och att de ler, bara för att de ser blommorna. Det är underbart, säger Akbar Khojast-del medan han vattnar en av balkonglådorna han placerat vid hissen upp från bussterminalen till Södermalmstorg.

Cykeltest på Stadsgårdsleden får tummen upp

Det var förra våren som han började arbeta som kundvärd för Arriva på Slussens provisoriska bussterminal, och fick en chock av vad han möttes av. Fimpar, spyor, skräp som slängts på en armbåges avstånd från sopkorgarna. Han började jobba över på eget bevåg för att hålla rent. När han väl fått bukt med skräpet, kom nästa steg.

– Det slog mig plötsligt: "Men! Det finns ju inga blommor här!". Här har vi ett så grönt och fint land som Sverige, men det syns inte här. Jag tänkte dels på miljön för oss som jobbar men också på alla som passerar platsen.

När Akbar Khojast-del får några lediga minuter på arbetspasset tar hand om växterna, ibland stannar han kvar någon timme extra. Foto: Sacharias Källdén

Akbar tog helt sonika med sig några blomlådor hemifrån som han hängde upp på Slussenbyggets plank. Han tejpade över de gamla askkopparna på sopkorgarna och satte fast krukväxter istället. Ett initiativ som inte bara har fått tummen upp av SL och lett till besök av TV4, utan också gett ringar på vattnet.

– Flera resenärer tar med sig blommor hemifrån som de skänker, och Arriva har också köpt in några. Många tänker kanske att det här inte är någon viktig plats, men hur vår miljö ser ut är alltid viktig. Jag tycker fler borde sätta upp växter på andra platser i stan.

Växtgäris odlar utan pekpinnar - lockar tusentals

Akbar Khojast-del sopar fimpar. Kollegan Fahd Ramadan har blivit växtfrälst av Akbar och hjälper till att vattna vinterblommorna. Foto: Sacharias Källdén

Entrén. En smal men färggrann rabatt i asfalten välkomnar nu bussresenärerna från Nacka och Värmdö. Foto: Sacharias Källdén

Intresset för växter har funnits med honom i 30 år, ända sedan han bodde i Iran där hans prunkande balkong var så fin att den började fungera som terrass till restaurangen i samma hus.

Hemma i Sundbyberg har han fler växter än kvadratmeter och på balkongen odlar han fikon, frukt och vindruvor. Odlingen har fått flytta med till Slussen, där gurkor och tomater planterats. Nu är han i full gång med byta ut växterna till vintertåliga varianter.

"Växterna lyssnar på alla"

Han är fortfarande frustrerad över hur många som slänger skräp på marken istället för i papperskorgarna, och blir ledsen när blommorna ibland stjäls. Men det goda väger över.

– Blommor gör alla glada. Visste ni att växter pratar med varandra? Och om man är ensam kan man själv prata med dem, de lyssnar. Är de lite svåra eller sura får man ge lite mer kärlek så mår de bra igen, säger Akbar och skrattar.

Blommor istället för fimpar. "När jag började städa följde fler efter, innan kollade de inte ens på marken" säger Akbar. Foto: Sacharias Källdén

Gröna fingrar. Hemma hos Akbar ser det ut som ett växthus. Foto: Sacharias Källdén