Getingarna blev Urbans revansch

Vad har getingar, dockor och populärvetenskapliga shower om dinosaurier gemensamt? Förmodligen bara en sak: Rönningebon Urban Wahlstedt. På måndag öppnar hans getingutställning på Salems bibliotek.

  • Publicerad 12:07, 12 jun 2015

– Jag kommer ihåg när jag gick på Gröndalsbron och plockade påkörda getingar i kanterna. Jag hittade säkert tio exemplar av den oerhört sällsynta skogssnyltgetingen. Den är lite pösig i ansiktet och känd för sitt snyltande gökmanér, så jag brukar kalla den för pösgöking eftersom det låter skojigare och är lättare att säga. Det kom cyklister där på bron och de trodde nog jag var förståndshandikappad…

Han avbryter sig själv, lutar huvudet i handen, funderar och tar sedan upp tråden igen. Om någon bryter in med något som han själv inte har tänkt på, utbrister han i ett ”Ja! Bra!”, ler och kisar förtjust med ögonen.

Snöat in på getingar

I rummet samsas javanesiska slagverksinstrument och böcker om insekter, med indonesiska och burmesiska marionettdockor. Från början var det skulptör han skulle bli. Men efter utbildningen på Konstfack blev han lärling hos några zoologiska konservatorer. Sedan kom dockorna in i bilden.

– Jag jobbade som attributmakare på Stadsteatern, men gjorde även dockor för tv-produktioner och masker till Cullbergbaletten.

Han visar upp egentillverkade dinosaurier och getingar som använts i hans shower riktade till barn. Figurerna, som han behandlar varsamt, är rörliga och ihopsatta av tyger, skinn, trä, papper, metall och smält plast.

De senaste åren har entomologi, vetenskapen om insekterna, tagit upp allt mer av Urbans tid. Han har ”mest snöat in på getingar”. I 2012 års upplaga av Nationalnyckeln skriver han om hur man skiljer olika getingar åt.

– Titta här, den här har en svart tulpan i ansiktet, medan den här har en ruter i ansiktet, säger han och visar en teckning av getingansikten.

Och det där ser ut som ett spöke?

– Ja! Bra!

Vad är det som är så fascinerande just med getingar?

– Om jag sätter igång och berättar om deras liv kommer du att förstå det. De är skickliga byggmästare. Cellerna där de lägger ägg är byggda med stor precision. Getingar tar mått med sina antenner när de bygger. Resultatet blir beundransvärt.

Varför håller du inte på med bin som så många andra?

– Jag var så dålig på gymnastik i skolan och fick inte vara med och spela boll. Det har nog gett mig mindervärdeskomplex. När jag började med getingar kände jag mig lite tuff, eftersom man blir stucken när man håller på med getingbon. Men nu har jag blivit vaccinerad mot sticken.

”Inget man viftar bort”

På måndag öppnar Urbans getingutställning, där han visar målningar av getingar, getingbon samt preparerade getingar.

– Getingar är inget man bara ska vifta bort. Tittar man den i ansiktet ser man att den har något att berätta. Längden på kinderna visar till exempel hur den bygger sina bon och fläckarna på munskölden om den lever
i barrskog eller lövskog.

Urbans sommartips

Blir getingen arg om
man viftar bort den?
– Du kan gott vifta mot en ensam geting, den går inte till anfall. Det är bara om du är nära ett getingbo som du ska va försiktig.

Hur planerar jag utomhusfest en getingsommar?
– Ställ fram skålar med saft och sylt, för att se om getingar dyker upp. Om så sker och du dessutom hittar ett massbebott getingbo kan du ringa efter ett bekämpningsföretag eller göra egen getingfälla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.