Influencer Ayda Malik från Årsta. Foto: Sacharias Källdén

Gick kurs på Fryshuset – för att bli influencer

Gå en kurs i hur man blir en influencer på Fryshuset. Jodå, det går. Ayda från Årsta har gjort det och fått en mentor på köpet.

  • Publicerad 19:00, 29 jan 2019

Det är kommunikationsbyrån Gullers Grupp som i samarbete med Fryshuset som vill hjälpa unga att nå ut med sitt budskap. I höstas erbjöd man en gratis kurs, riktad mot de som har "låg kännedom om kommunikationsbranschen". Vid fyra tillfällen fick de som ville, mellan 15 och 25, lyssna på föreläsningar på Fryshuset från personer i PR-branschen om konsten att kommunicera.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt byrån är samarbetet med Fryshuset ett sätt att nå ut till andra än den traditionella innerstadspersonen som idag präglar deras bransch. Att nå ut till ungdomar i förorten eller landsbygden är lättare när kursen inte är på Stureplan, där många av företagen i branschen har kontor, resonerar man.

Nappade på erbjudandet

En av de som nappade på erbjudandet är Ayda Malik, 21. Hon är från Årsta och har ett livsstils- och resekonto på Instagram (@aydamalik) och Youtube.

– Det dök upp en annons på just Instagram om kursen och jag kände direkt att det här var något för mig. Vilken chans att få ta del av det här gratis, tänkte jag, säger Ayda när vi ses vid Gullers lokaler på just Stureplan.

Att berätta om sitt liv och sina resor, bland annat till moderns hemland Pakistan, på sociala medier började först som något tänkt för nära och kära. Men en hel del följare började trilla in och viljan att berätta och påverka växte. På kursen har hon fått insupa kunskap i hur man kan använda sin plattform på sociala medier för att nå ut med sitt budskap till de ungefär 2 000 följare som hon har idag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men är hon en influencer, eller influerare som det kan försvenskas? Detta moderna begrepp som många förknippar med kändisar kända för ingenting som kränger produkter till en miljonpublik på sina kanaler. Nja, säger Ayda.

– Jag är en influencer på så vis att jag vill "influence people". Om jag kan få andra att känna att de kan bli vad de vill, och stärka unga personer så är det jättekul. Jag brinner verkligen för att visa upp en annan del av världen när jag är ute och reser. Sedan tror jag inte att jag kommer syssla med det på heltid, säger Ayda som utöver sitt instagrammande och youtubande läser arabiska studier på universitetet.

Utöver kursen har hon nu fått en uppföljande hjälp. I sex månader kommer Gullers egen PR-strateg Johanna Sturk träffa Ayda en gång i månaden och coacha henne i en slags mentorsroll. De har redan hunnit träffas två gånger.

– Vi har hittills pratat ganska generellt om vad det är Ayda vill förmedla i sina kanaler och hur man kan utveckla det. Det här är något jag gör utöver min ordinarie arbetstid och både mentorskapet och kursen går hand i hand med hur vi vill jobba, säger Johanna Sturk.

Eftertraktat

Gullers inblandning i detta handlar inte ekonomisk vinning, utan om andra värden.

– Vi är med och styr de budskap, bilder och även normer som får ta plats i samhället. Det är viktigt att fler perspektiv är med och skapar kommunikationen som hela samhället får ta del av. Samhället är inte homogent, även om branschen är, säger Aynur Isayeva projektledare för och initiativtagarna till kursen.

Tanken är att det ska komma nya kurser, det i höstas var ett pilotprojekt, och förra helgen startade man en kurs i Göteborg där 20 ungdomar dök upp.

– Det har visat sig vara eftertraktat och uppskattat av ungdomarna, och vi funderar nu över hur vi kan ta kursen till nästa steg och ha återkommande tillfällen samtidigt som vi fördjupar kontakten med deltagarna efter avslutad kurs, säger Aynur Isayeva.

Influencern Ayda Malik från Årsta till vänster, med mentorn Johanna Sturk, PR-strateg på byrån Gullers. Foto: Sacharias Källdén

Några av reseklippen på Ayda Maliks Youtube-kanal

A day of shoppiong in New Dehli, India

Jordan 2018 | A mini clip of Amman & The Dead Sea | Food, nature & city life

JAPAN 2016 – traveling with Ayda

Södra länken öppen igen efter elfel

Nyheter Strömmen tillbaka i Söderort – långa köer i trafiken Strömmen är nu tillbaka efter ett omfattande elfel i Söderort som påverkade biltrafiken, tunnelbanestationerna och flera hushåll. Närmare 17 000 abonnenter drabbades. Nu är även Södra länken öppen...fredag 23/8 15:57