Har du ful fisk på tallriken? Är tonfisken för rödrosa kan det vara gammal. Foto: Mostphotos

Giftig tonfisk hittad i butiker och på krog

Det fuskas med fisk! Mer specifikt: tonfisk. Otillåtna metoder kan leda till förgiftning. I Stockholm har ett par företag fastnat i kontroller – nu lovar miljöförvaltningen att skärpa kollen av vad som uppges vara ett stort problem.

  • Publicerad 16:22, 10 okt 2017

Om fisken har en overklig färg ska man bli misstänksam.

Om tonfisken är rosaröd då vet du att den är fräsch. Ju mer färgsprakande firren är, ju färskare är den. Problemet är att det finns olika sätt att fuska fram den färgen med otillåtna tillsatser, vilket gör att den fina färgen består alldeles för länge.

Med andra ord: risken att du tuggar i dig gammal tonfisk, vilket kan ge histaminförgiftning, ökar. Om gasen kolmonoxid använts, vilket är en metod, går det inte att avgöra via utseende och lukt om maten blivit otjänligt.

Efter anonyma tips har miljöförvaltningens livsmedelskontroll i år upptäckt företag i Stockholm som sålt fisk som behandlats i Indonesien så att det rosaröda ska bestå in i ålderdomen. Företagen är:

✓ Ica Aptiten, Södermalm

✓ Bergfalk & co, Älvsjö

✓ Gourmet food, Johanneshov

✓ China trading, Bandhagen

Klassiskt kebab-ställe på Södermalm prickat för dåligt kött

Den felande fisken hos samtliga företag hade en gemensam nämnare: de var förpackade i samma anläggning i Indonesien. Det företaget har nu fått exportförbud till alla EU-länder. Vår lokala miljöförvaltning har även fått tips från kollegorna ute i EU att den här sortens fulfisk är mycket vanlig.

Värde: 40 000 000 kronor

Det uppskattas att fem miljoner portioner olagligt behandlad tonfisk serveras varje vecka i EU. Lurendrejeriet dubblar även värdet från cirka 70 kronor/kilot till cirka 150 kronor/kilot

Totalt uppskattar EU att det här bedrägeriet är värt närmare 40 000 000 kronor – i veckan.

– Ja, vi har helt enkelt inte varit observanta på det här, alls. Vi har inte tänkt på det och det står inte med på vår kontrollista. Det intressanta är att de två anonyma tipsare som hört av sig om de här fem företagen, har varit väldigt insatta. De var tvärsäkra, berättar livsmedelskontrollens handläggare Emma Nordvik Premfors.

Här är maten som krogarna i Stockholm oftast fuskar med

"Riskerar bli jättesjuk"

Hon säger att det här myglet är mycket allvarligt då den som äter gammal tonfisk riskerar att bli jättesjuk, vid sidan om att konsumenter dessutom betalar för något de inte får.

– Vår roll är nu att kräva att importörer inför processer så att de kan kontrollera att de inte köper in tonfisk som behandlats. Och vi ska börja hålla ögonen öppna.

Vad kan konsumenten göra?

– Om fisken är för rödrosa, nästan har en overklig färg, då ska man bli misstänksam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.