BEKYMRAD. Micke Nilsson ha utfodrat fåglar och hållt rent och snygg kring Lötsjön i över tio år. Foto: Jonny Andersson

Giftprover från döda gäss skickade till USA

Ett dussin kanadagäss och gräsänder hittades kring jul döda vid Lötsjön och det finns misstankar om att de förgiftats. – Jag har arbetat här i över tio år och inte upplevt något liknande. En kollega tog väl upp nio döda, säger Micke Nilsson som arbetar för Sundbybergs stad.

  • Publicerad 08:00, 10 jan 2019

Micke har precis kommit tillbaka från den lilla ön i Lötsjön där fåglarna bland annat utfodras. Det som hände strax innan jul bekymrar honom. Han tillstår att kanadagäss ställer till det, men har ingen förståelse för att någon vill ha ihjäl dem.

Bakom hans rygg guppar gräsänder och kanadagäss invid varandra.

– Jag och en kollega ger dem mat en gång om dagen, i år blir det mest vete för havre är svårt att komma över. Kanske beroende på den torra sommaren. Annars handlar det om att hålla rent och snyggt här, nu tar jag ett varv för att samla upp grenar som ligger på backen. Jag har även fått sanda för på sina ställen är det riktigt halt.

Prover skickade till USA

Kanadagäss är ingen älskad fågel, men att flera förmodligen förgiftats ser även Victor Persson, viltvårdare på Stockholm Vildfågel Rehab, allvarligt på. Även tre, fyra gräsänder avled och totalt handlade det om elva döda fåglar.

FÖRGIFTNING. Kanadagäss och även några gräsänder påträffades kring jul svårt medtagna i Lötsjön. Mycket tyder på att de förgiftats. Foto: Jonny Andersson

Prover togs i samband med att fåglarna obducerades hos Statens Veterinärmedicinska anstalt, dessa har skickats till USA för analys. Vad som tyder på att fåglarna fått i så något dödligt är att deras slemhinnor varit blå. I övrigt har de haft bra hull och muskler.

Victor Persson försökte rädda några, som flanörer längs Lötsjön sett varit illa däran. De flesta dog.

Räddad med motgift

– En räddade jag. Den hämtade jag en timme efter att jag informerats om att den var sjuk. Det tog fyra dygn att få den pigg. Jag gav den motgift mot råttgift.

– Vi vet inte hur, varför eller på vilket sätt fåglarna förgiftats. Det kan ha hittat något olämpligt eller blivit matade.

Har inga andra fåglar farit illa?

– Nej. Och det är en anledning att befara att just kanadagässen har matats för hand, säger Victor Persson.

"Ledsamt att höra", säger Christer Karlsson om att ett dussin fåglar sannolikt förgiftats. Foto: Jonny Andersson

Christer Karlsson är ute på en promenad med barnbarnet Maja sovande i barnvagnen. Han har lite koll och vet bland annat att kanadagäss finns i Sverige och Europa på grund av introduktion.

– Han hette väl Berg (Bengt, reds. anm.) som var först att ta gässen till Sverige från Nordamerika. Det fick oanade konsekvenser, de ställer ju till problem på många håll.

Som Micke Nilsson ser Christer Karlsson ändå något förkastligt i att förgifta fåglar.

– Mycket ledsamt att höra, säger han.

– Vi vet inte och vill avvakta provsvaren från USA, för att veta vilken typ av gift de handlar om. Visst har vi teorier, det är dock inte samma sak som att veta, säger Victor Persson.

När får ni svar?

– Ibland går det fort, det kan även ta uppåt sex veckor, säger Victor Persson.

Kanadagås

Latinska namnet är Branta canadensis, bränd gås från Kanada, och bränd syftar på den mörka färgen.

Med sina 90-110 centimeter är Kanadagåsen största gåsen som häckar i Sverige.

Honan lägger fem till nio ägg, oftast i april.

Det finns uppåt 20 000 par i Sverige.

KÄLLA: fageln.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Erik klar för chilenskt fotbollsäventyr

Sport Figueroa lämnar BP för chilenska ligan Efter två stabila säsonger i Brommapojkarna väntar nu ett spännande äventyr för Erik Figueroa. Försvaren från Sundbyberg har nyligen skrivit på för en klubb i den chilenska högsta ligan. – Det har...fredag 18/1 17:00

Förvaltaren drar i bromsen för ombildningar

Nyheter Nya styrelsen lovar ny riktning 1 270 av Förvaltarens lägenheter blev friköpta och ombildade under två år. Nu är det stopp. I valrörelsen sa Peter Schilling (S), ny ordförande i kommunstyrelsen: "den dagen vi tillträder så är det...fredag 18/1 11:00

Fortsatt jakt på stadsdirektör i Sundbyberg

Nyheter Jan Eriksson tar vid som tillförordnad Sundbybergs stad fortsätter sökandet efter permanent stadsdirektör och från 1 februari tar Jan Eriksson vid som tillförordnad.torsdag 17/1 17:09