Kul och bra med nya spelplaner, tycker Liam Ryderfeldt, Minna Leijonhufvud, Anton Jonsson och Kasper Leijonhufvud från Stockholm Exile Rugby FC. Foto: Ylva Bergman

Gigantisk idrottsplats byggs – bara för rugby

Det nya sportfältet som planeras i Gubbängen ska bli ett nytt rugby-mecka. Samtliga tre planer, och klubbhuset, viks helt åt Söderorts rugbyklubbar.

  • Publicerad 11:27, 17 okt 2017

Vi har en bra tillväxt, med många barn och ungdomar, nyligen startades till exempel lokal klubb i Sköndal, så planerna kommer med största sannolikhet att gå åt.

De tre fullstora fotbollsplanerna som ska byggas på Gubbängsfältet kommer i första hand att användas av rugbyn. De får nyttja alla tre planer – och det nya klubbhuset – om de behöver, enligt Hans Eriksson, idrottsplanerare i Stockholm stad. Fotbollsföreningarna kan få boka tider om det blir några över.

Kompensation för Årstafältet

– Syftet med det nya sportfältet är att vi ska evakuera rugbyn dit från Årstafältet när det byggs bostäder där. De är nu provisoriskt flyttade till Skarpnäcksfältet. Sedan får vi se hur mycket tid som blir över, tider som inte bokas upp släpps till andra sporter, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare i Stockholm stad.

– Det är svårt att säga nu hur mycket ytor rugbyn behöver utnyttja om 2,5 år när det här är klart, tillägger han.

Och planerna kommer att behövas, tror Jim Lindfors, ordförande i Stockholms rugbyförbund. Det är tre klubbar och 650 medlemmar som vanligtvis tränar på Årstafältet, som nu ska få plats på Gubbängsfältet.

– Vi har en bra tillväxt, med många barn och ungdomar, nyligen startades till exempel lokal klubb i Sköndal, så planerna kommer med största sannolikhet att gå åt, säger han.    

Inte helt nöjda  

Trots att rugbyn nu får tre planer att spela på, är de inte helt nöjda med stadens lösning. Dels behöver de en läktare för 800 personer för att kunna ordna landskamper, enligt Jim Lindfors, dels vill de ha stängsel runt samtliga planer. Nu finns stängsel planerat runt två av tre planer, med en sida öppen på en av dem.

– Det är en risk att lägga gångvägar mellan spelplanerna utan att ha stängsel. I modern rugby spelas bollen ofta ut vid sidolinjen. Vem bär ansvaret om det händer något?

Stadens svar till rugbyn är att de vill att planerna ska kännas öppna för alla. I skisserna finns plats för gradänger för mindre läktare om man vill, enligt Maria Borup, projektledare på stadsbyggnadskontoret.  

Tallkrogens IF vill få plats

Tallkrogens IF är i stort behov av såväl träningsytor som förråd och omklädningsrum. Idag samsas 120 barn och ungdomar om en plan på Gubbängens bollplan två gånger i veckan, 1,5 timme varje gång.

– Vi får dela upp oss för att få plats. Om det inte blir någon plats över på Gubbängsfältet får de gärna bygga ett omklädningshus med förråd åt oss vid Gubbängens BP istället, vår klubb växer varje år, säger Jan Kårström, ordförande i Tallkrogens IF.

Sköndals IK fick nyligen en ny konstgräsplan och är därför nöjda med de ytor de har, åtminstone just nu.

Klart: Här får Stockholm ny gigantisk idrottsplats

Plan för stort sportfält i Gubbängen – men nu ligger projektet helt still

Liam Ryderfeldt, Minna Leijonhufvud, Anton Jonsson och Kasper Leijonhufvud från Stockholm Exile Rugby FC. Foto: Ylva Bergman

Idé över hur nya cykelbanan och rugbyplanen skulle kunna se ut. Foto: Skiss: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Idébild på nya klubbhuset på Gubbängsfältet, och nya cykelbanan. Foto: Skiss: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Översikt över de tre planerna på Gubbängsfältet. Uppe till höger syns redan befintliga Gubbängens BP. Foto: Skiss: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.