Gino Karahan har bott i Sverige 16 år. Foto: Claudio Britos

Gino utvisas efter arbetsgivarens miss

Arbetsgivaren missade att betala in semesterersättningen. Nu kan Cihat "Gino" Karahan tvingas att lämna sin fru och nyfödda son och landet som har varit hans hem i 16 år.

  • Publicerad 12:11, 7 nov 2018

– Jag har gjort allt för det här landet, jobbat och betalat skatt. Men jag har blivit utnyttjad. Nu när de är klara med mig kastar de ut mig. Det borde inte vara så enkelt, säger han sammanbitet.

Bredvid honom sitter hans nyblivna fru Georgia Theorin med deras två veckor gamla son Ari i famnen.

– Jag har ingenting i Turkiet. Hur ska jag hitta ett jobb och någonstans att bo? Turkiet har också blivit värre på sistone. Erdoğan har blivit en diktator och det är inte lätt att vara kurd, säger han.

Gino var 22 år när han först kom till Sverige. Han bodde ett tag i Visättra och flyttade sedan till Grisslehamn där han lärde sig svenska och började jobba på en spelbutik. Idag har han flyttat tillbaka till Huddinge och börjat jobba som servitör.

Han är kurd och kom till Sverige från Turkiet som politisk flykting 2002. De senaste fyra åren har han haft arbetstillstånd och därmed hade han i slutet av 2017 möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

Men han fick avslag eftersom hans arbetsgivare hade missat att betala semesterersättning. Enligt lagen måste en arbetstagare med arbetstillstånd ha kollektivavtalsenliga arbetsvillkor.

– Minimilön för restaurangbiträden var 19 500 kronor. Vi var överens om att de skulle betala mig 25 000 för att vara säker på att jag får tillstånd. Allt skulle vara inbakat i min lön, semesterersättning och allt.

Ett barn behöver två föräldrar. Barnkonventionen ska bli lag nu och Migrationsverket väljer ändå att splittra en familj.

Gino har en två veckor gammal son och sin fru som kommer att stanna i Sverige. Foto: Claudio Britos

"Finns ingen logik"

Men så var inte fallet. Enligt Karin Gyllenring, advokat på Asylbyrån, är det här inte ovanligt.

– Just semesterersättningen har inte arbetsgivaren alltid koll på. Det är ofta först när Migrationsverket sätter fingret på problemet som det uppdagas och då är det för sent att göra någonting.

Företag har enligt en lagändring från december 2017 möjlighet att rätta till liknande misstag. Men de måste rätta till felet självmant, innan Migrationsverket påtalar det.

– Det finns ingen logik i det här. Det är väldigt många arbetsgivare som idag blir av med kompetent och lojal personal. Det enda rätta vore att korrigera lagstiftningen ytterligare, så att företag tillåts att rätta till såna här administrativa misstag även efter att Migrationsverket uppdagat felet, säger Karin Gyllenring.

Ginos advokat Tryggve Emstedt tycker däremot att Migrationsverket borde följa två vägledande domar från Migrationsöverdomstolen.

– De har sagt att man ska göra en sammanvägd bedömning. Men de jobbar med skygglappar, har sina mallar som de jobbar efter in absurdum. Har man varit här i 16 år och delvis haft uppehållstillstånd tidigare. Vad finns det för syfte med att avslå? Vem vinner på det? säger han.

Flygbiljett till Turkiet

Gino har en flygbiljett till Turkiet bokad till slutet av månaden, men han hoppas ändå få stanna. Han har ett nyfött barn och sin fru i Stockholm och hoppas kunna få uppehållstillstånd genom den anknytningen istället. Tryggve Emstedt bedömer chanserna den här gången som goda.

För Ginos fru Georgia Theorin har den senaste tiden varit påfrestande.

– Vi var på utlämningsmöte härom veckan och de sa att tiden hade gått ut, att Gino var tvungen att lämna landet nu. Jag satt där höggravid, såg de inte det? Jag bröt ihop. Jag behövde ha Gino med mig under och efter förlossningen. Till slut gick de med på att låta honom stanna till slutet av november om han köpte en flygbiljett samma dag.

Tyvärr så som lagstiftningen ser ut i dag så är det arbetstagaren som drabbas även om det arbetsgivaren som begår något misstag.

Foto: Claudio Britos

– Innan förlossningen hade jag svår ångest och depression, sjukskrev mig från jobbet. Ett barn behöver två föräldrar. Barnkonventionen ska bli lag nu och Migrationsverket väljer ändå att splittra en familj.

Till P4 Gävleborg säger Migrationsverkets presstalesperson Lisa Danling att den här typen av beslut följer lagen.

– Tyvärr så som lagstiftningen ser ut i dag så är det arbetstagaren som drabbas även om det arbetsgivaren som begår något misstag, säger hon till P4.

4500 bakom upprop för Gino

En namninsamling har startats för att sätta press på Migrationsverket att låta Gino stanna. Hittills har 4800 personer skrivit under.

– Jag blir nästan tårögd. Det är så många vänner, kollegor och bekanta som engagerar sig. Jag försöker vara en fin människa och en sån här dag lönar det sig.

Det här säger lagen

När man har haft arbetstillstånd i Sverige i fyra år kan Migrationsverket fatta beslut om permanent uppehållstillstånd.

En person som har arbetstillstånd måste ha kollektivavtalsenliga villkor. Annars kan arbetstillståndet dras tillbaka.

Om ett företag till exempel har missat att betala semesterersättning så kan misstaget rättas till utan att Migrationsverket drar tillbaka arbetstillståndet. Men felet måste rättas till självmant innan Migrationsverket upptäcker felet.