FILM. Adan Anwar och hans pappa åkte till Kurdistan för att donera pengar till flyktingbarn. Deras resa har nu blivit en dokumentärfilm med titeln No friends but the mountains. Foto: Privat

Gjorde dokumentär av sitt volontärarbete

När Tenstauppväxte Adan Anwar gick ut gymnasiet fick han ett stipendium, och valde att åka till Kurdistan för att donera pengarna lokalt. Hans resa blev sedermera en dokumentärfilm, som finansierades via crowdfunding. Vi ringde upp honom för att höra mer om hans projekt.

  • Publicerad 15:00, 30 okt 2019

Hallå där, Adan Anwar. Vad är det som du och kollegan Eren Saygin vill berätta med er film No friends but the mountains?

– Vi har båda vuxit upp i Tensta, och jag bor nu i Spånga. Vi vill visa att det inte bara finns kriminalitet, droger och våld i förorten. Det är det ena. Det andra är att jag vill visa på min resa; hur jag åkte till Kurdistan tillsammans med min pappa för att donera pengar till flyktingbarn och deras familjer. Vi har filmat inne på flyktingläger och träffat familjer som har det svårt.

Varför ska man se filmen?

– Det är ofta man får se och höra om Kurdistan från politiker, eller från stora välgörenhetsorganisationer. Men det är sällan det är någon som åker dit och ser hur det är med egna ögon. Jag har velat möta människor, och visa hur det verkligen är. Höra deras egna berättelser.

Intäkterna från filmen kommer ni också att donera till välgörenhet. Var kommer den att visas?

– Den kommer att visas på Youtube, och musiken kommer också att läggas ut på Spotify. Vi har också ett möte med SVT, som ska granska den och se om de kan visa den. Alla intäkter, från Youtube, Spotify och kanske SVT, kommer att gå till välgörenhet.

Har du jobbat med film tidigare?

– Nej, det var första gången. Men det var kul. Jag har planer på att göra detta igen, i större skala, om ett par år.

Stockholm Direkt