Glad halloween – men när får vi fira?

Halloween är en hyfsat ny tradition som kan väcka en del frågetecken. Vi bad etnologen och halloween-experten Agneta Lilja att reda ut begreppen kring halloween och allhelgona.

  • Publicerad 13:17, 30 okt 2018

När ska man egentligen gå bus eller godis?

– Det får man göra när man vill runt datumet 31:a oktober (då man går "trick or treat" i USA, reds anmärkning). Många firar flera gånger; med barnen, jobbet och polarna.

Är det okej att fira på Alla helgons dag?

– Det är väl klart att man får det! Det finns folk i Sverige som inte är kristna och det är inte så att Alla helgons dag är en svensk gammal tradition som konkurreras ut av halloween – tvärtom. Att gå och tända ljus på kyrkogården var något som vi egentligen började med på 1950-talet och jag tror att halloween har gjort att fler även firar Alla helgons dag. Idag ser man både barnfamiljer och åldringar som tänder ljus på kyrkogården. Båda handlar om döden, annars har de inget med varandra att göra och det finns inget som hindrar att man inte firar bägge – eller väljer att låta bli.

Finns det gränser för hur läskig utklädnad man får ha?

– Nej, det tycker jag inte. I Sverige är det mer skräck än i USA. Vi har alltid klätt ut oss till saker som vi är rädda för.

Hur busigt bus är rimligt?

– Det ska inte riktas till mot en enskild person eller en enskild grupp. Jag förstår de som blir ledsna över till exempel stearin på fönstren. Det ska vara skojiga, oskyldiga bus för busen är till för gemenskap. De ska kitta samman människor och jag tycker personligen att det ska stanna vid väldigt lättsamma saker.

Varför firar vi i Sverige egentligen halloween?

– Jag tror att det är viktigaste skälet är att det är ett bra avbrott i höstmörkret. Det är en rolig fest med möjlighet att vara utomhus till viss del. Många tror att den är från USA men det är den inte, från början är det en keltisk fest som markerade övergången mellan sommar och vinter. Vi har inte så många högtider som inte är kristna i Sverige så jag tycker att Halloween är en bra fest för den är öppen för tolkning och alla kan delta.

– Vissa kan känna sig upprörda kring att vi skojar om döden men det har vi alltid gjort i alla tider. Hur ska vi annars förhålla oss till att vi alla vet att alla ska dö någon gång? Vi måste få ta ut svängarna lite ibland och få driva med det.

När ska ungarna egentligen gå bus eller godis? Halloween-experten och etnologen Agneta Lilja reder ut! Foto: Mostphotos

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: Så blir årets Järvavecka

Nyheter ✓Alla partiledare klara ✓Rekordmånga företag och myndigheter ✓Kortas ner till fem dagar Nu närmar sig årets politikervecka på Spånga IP! Det är tredje året som Järvaveckan anordnas och som partiledarna håller tal i Järva. I år är intresset från företag och myndigheter rekordhögt,...måndag 25/3 16:55

Trafikverket: Tunnelbygge för Förbifarten försenas

Nyheter ✓Hävt kontrakt med entreprenör försenar arbetet ✓Ny entreprenör väntas bli dyrare Den 11 mars bestämde sig Trafikverket för att häva kontraktet med en av entreprenörerna som bygger Förbifart Stockholms del genom Lovön. Nu väntas projektet försenas.måndag 25/3 10:42