Det är viktigt med bra grannrelationer, tycker Jonny Saliba och Amir Amilion. "Det ska inte vara jobbigt att knacka på i huset bredvid, samtidigt som det är viktigt med eget space, säger Jonny. Foto: Mikael Andersson

Glada grannar formar "sexiga" Ormbacka

När alla i ett område flyttar in ungefär samtidigt skapas ett innanförskap där reglerna sätts gemensamt. Det menar åtminstone några grannar i Ormabacka, som håller på att ta form i Skälbys utkant.

  • Publicerad 20:00, 1 okt 2017

– Vi har fått riktigt bra gemenskap här direkt. Det är det som är bra med nyproduktion. Hela området blir något man gör tillsammans. Vi har en facebookgrupp där vi byter information och hjälps åt, det kan handla om var vi ska ställa soptunnorna när sopbilen kommer till exempel, säger Jonny Saliba.

Han dricker kaffe inne i grannen Amir Amilions kök när vi knackar på, och de bjuder genast in oss. Bägge flyttade in i längan med vita kedjehus i december förra året med sina familjer.

– Vi är väl rätt typiska för dem som flyttat in: 80-talister med två eller tre barn. Sen är det några familjer med tonårsbarn, säger Amir.

Och grannarna har mer gemensamt. De kände inte varandra tidigare men bägge har flyttat hit från Kista och letade hus i norra Stockholm. Jonny och frun Jenny hade siktet inställt på Skälby medan Amir och frun Ana letade brett.

– Jag var lite skeptisk från början. Det är lite längre ut än vi bott tidigare, utanför t-banenätet. Men nu känns det jättebra, säger Amir.

Det byggs fortfarande i området. De sista grannarna flyttar in i början på nästa år. Foto: Mikael Andersson

"Vi kom överens om att inte vara överens. Några grannar ville ha staket, andra tujor", säger Amir Amilion (t h). Foto: Mikael Andersson

Kafé på önskelistan

Både han och Jonny ser fram emot att nästa etapp börjar byggas på andra sidan Vinlandsvägen, där det planeras upp emot 450 bostäder och ett "bytorg".

LÄS MER: 450 bostäder i Ormbacka försenas

– Det skulle vara trevligt med ett ställe där man kan gå och fika och en frisör, säger Amir.

– Ja, och en livsmedelsaffär. Nu måste man alltid ta bilen för att handla. Om här fanns en affär skulle min åttaåring kunna gå dit, det gillade jag när jag var liten och man lär sig ansvar, fyller Jonny i men tillägger:

– Det enda jag annars saknar här är ordentliga gångvägar. Nu med all byggtrafik vågar jag inte låta min son gå till skolan ensam, för det finns inga, säger han.

Klart i vinter

Området, "Ormbacka A" består av en blandning av radhus, kedjehus och villor. Mitt i ligger en stor förskola med hett eftertraktade platser, eftersom det främst är just småbarnsfamiljer som flyttar in. Byggandet pågår fortfarande, i början av 2018 ska de sista husen vara klara för inflytt.

Jenny Lindblads familj flyttade in för bara ett par veckor sedan. Här med 11-åriga dottern Nova. Foto: Mikael Andersson

Ett hundratal meter bort från Amir och Jonny öppnar Jenny Lindblad sin gröna dörr när vi plingar. Hon och familjen flyttade in för bara två veckor sedan men de bodde redan innan dess i Skälby.

– Husen lottades ut bland oss som anmält intresse för att köpa så vi blev jätteglada. För barnen var det toppen eftersom de kan gå kvar i Skälbyskolan, säger Jenny.

Hon tycker att planerna för närområdet bidrar till en positiv känsla.

-– Särskilt att tunnelbanan kommer hit! Det blir enkelt att ta sig till stan, även om pendeln också är bra.

Jonny Saliba på gatan intill formulerar sin känsla för kvarteret så här:

– Det är sexigt här helt enkelt, haha! Nu börjar släkt och vänner också titta på hus här omkring. Järfälla är på uppgång.

Ormbacka – så är det tänkt

2007 tog Järfälla kommun fram ett program för hur området skulle kunna utvecklas. Det delades in i tre delområden:

A, som snart är färdigt, med ett 60-tal bostäder.

B, som planeras på andra sidan Vinlandsvägen, runt handelsträdgården Skallebergs (som kommer att finnas kvar). Här är tanken runt 450 bostäder och ett torg med handel och en förskola. Arbetet med att ta fram detaljplanen är igång.

C, som är ett mindre område, direkt söder om område B. Enligt det ursprungliga programförslaget vill kommunen bygga dels småhus, dels en rejäl idrottsplats här. Detaljplaneprocessen är inte påbörjad än.

Stockholm Direkt