Helgens alla skolavslutningar och studentfiranden blev glada tillställningar som fungerade precis så som skolor, kommunen och polisen önskar det ska gå till. Bilden från Kunskapsskolans avslutning i Skolparken. Foto: Bengt Johansson

Glada studentfiranden på bästa sätt

Årets studentfirande blev ett av de minst stökiga på många år i Enköping. – Vi har nästan inte behövt göra några ingripanden, säger närpolischef Jan Håkansson. Kommunens drogsamordnare vill hylla föräldrarna och ett gott samarbete.

  • Publicerad 20:07, 12 jun 2017

När skolorna slutar och många elever tar studenten har det historiskt varit en del fylla och ungdomar som hanterat glädjen på fel sätt.

Därför har Enköpings kommun i flera år arbetat fram ett koncept som innehåller aktiviteter för alla som gått ut någon klass mellan årskurs sju och årskurs två på gymnasiet.

Carl Gynne är brotts- och drogsamordnare på Enköpings kommun.Han säger:

– Det är fjärde året vi arbetar med samma koncept som bygger på ett bra samarbete mellan olika förvaltningar i kommunen och med polis, ideella nattvandrare och vaktbolag.

Han tillägger också:

– En annan framgångsfaktor är att föräldrar i dag tar ett större ansvar än tidigare. Betydligt färre förser ungdomarna med alkohol till exempel.

En annan stor anledning till att supandet minskat så radikalt vid skolavslutningar i Enköping är den gratis filmvisning som kommunen ordnar vid varje skolavslutning.

Alla får blåsa innan de går in för att visa att de inte druckit något.

– Det här har blivit sättet man firar. Det finns många som inte vill dricka, men annars följer med de som gör det – nu finns en plats för alla dem, säger Carl Gynne.

Polisen håller med om att det varit en lugn helg.

– Enköpings kommun har lyckats väldigt bra med sina arrangemang i år. Helgen var förhållandevis lugn och det var få unga ute med alkohol, säger närpolischef Jan Håkansson.

Men några ingripanden gjorde ni väl?

– Ja, vi hällde ut en del öl, vin och sprit i Skolparken och på Gröngarnsåsen, men det var lugnt både där och på krogarna, låg berusningsgrad helt enkelt, säger Håkansson.

Både Gynne och Håkansson talar om det fina samarbetet.

Gynne säger:

– Vi är många som är ute och promenerar på kvällen, 15-18 personer, som går i grupper om tre. I samarbete med polis och vaktbolag blir det ett finmaskigt nät tack vare att vi kommunicerar direkt hela tiden.

Det här gör att polisen kan inrikta sitt arbete på de platser där det finns problem.

Socialförvaltningen ser dessutom till att det finns personal utbildade i att vara med vid förhör med unga så att det kan hanteras så snart som möjligt.

Hur bemöts ni av unga när ni är ute?

– De allra flesta säger "Kul att ni är här, så bra!", säger Carl Gynne.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bresserestaurangen – klart för start i juni

Nyheter Många har funderat på vad det ska bli av Bresse Krog. Nu finns det svar – Nordic Camping, som driver själva campingen, tar över krogen och startar nu en bistro/café.måndag 21/5 16:08