Cecilia Tegnér och hunden Sven, 3 år, promenerar i Obsan varje dag. Foto: Ylva Bergman

Glädjebesked: Nu öppnar Observatoriet igen

Efter att ha varit stängt i fyra år öppnar Observatoriemuseet igen. Nya ägaren, Stockholms stad, har även planer på att det ska bli ett poppis utflyktsmål för stadens skolor med bland annat lärosalar och filmvisning.

  • Publicerad 11:41, 27 feb 2018

Det var 2014 som Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, tvingades stänga Observatoriemuseet på grund av för få besökare och dålig ekonomi. Museet stöttades av hängivna besökare och cirka 1 000 personer skrev under en namninsamling för att öppna det.

En arbetsgrupp tillsattes för att arbeta med att ta fram ett delvis nytt innehåll och finansiärer, men det gav inget resultat. Framför allt handlade det om svårigheter med finansieringen. Nu säljer alltså KVA Observatoriet till Stockholms stad som tänker öppna museet. Prislappen är 21 miljoner kronor.

– Det känns mycket roligt att vara med och fatta det finaste beslutet den här mandatperioden. I och med det kan vi bevara Observatoriet i offentlig ägo och öppna upp museet för allmänheten, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Målet är också att Observatoriet, som får flera lärosalar, ska bli ett naturvetenskapligt centrum och ett "självklart utflyktsmål för skolklasser". Detta sker i samarbete mellan staden KVA och Vetenskapens hus.

– Till exempel kan man tänka sig filmvisning om rymden och fortbildning för lärare. Vi kommer också att fylla huset med organisationer och föreningar som arbetar med att stötta elever och lärare. Berättarministeriet finns redan i huset och det är ett bra exempel på en sådan, säger Olle Burell (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Någon specifik tidsplan för öppnande finns inte. Det finns fortfarande kontrakt med nuvarande hyresgäster som behöver löpa ut och Sisab, som är köpande bolag, ska göra "smärre anpassningar" även om byggnaden är i gott skick.

– Under det närmsta året kommer vi att kunna vara mer konkreta, säger Olle Burell (S).

Vasastadsbon Cecilia Tegnér som promenerar med sin hund Sven i Obsan varje dag blir mycket glad när hon får höra att Observatoriet ska öppna igen.

– Jag kommer absolut att besöka museet om man kan kolla på stjärnor. Jag blev helt lycklig nu och skulle vilja ha ett eget teleskop, säger hon.

Observatoriet, från 1753, i Observatorielunden tas över av Stockholms stad. Foto: Ylva Bergman