Väsby kvarn, som flyttades till Vallentuna från Väsby gård år 1959, kom till att bli ett starkt landmärke för orten. Nu är den tillbaka. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Glädjen i Vallentuna – kvarnen är tillbaka

Vallentunas "själ" är tillbaka. Kvarnen, som brann ner 2008, har återuppbyggts igen och fick nu i veckan även sina ikoniska vingar tillbaka – till många Vallentunabors stora glädje.

  • Publicerad 12:19, 26 apr 2019

Det var en sorg när den brann ner. Det var en del av Vallentuna, en del av själen, som försvann. Något har saknats

Väntan har varit lång. Men i veckan hände det: de ikoniska vingarna sattes upp, och Väsby kvarn blev hel igen. Det är en efterlängtad syn bland flera Vallentunabor, som tog tillfället i akt att föreviga det.

– Jag var där och tittade igår när de tog upp vingarna, det är ju jättespännande, säger Mikael Hammarlind, 63.

Han var inte den enda. Vallentunabor har vallfärdat ner mot Kvarnbadet till Väsby kvarn-kullen nu i veckan, för att titta på och ta bilder när de två vingdelarna, specialtillverkade på Öland, monterades upp. Bilderna har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och när Vallentuna Nyheter besöker centrum är det många som är glada.

– Det är underbart. Den hör till Vallentuna. Det är det första du möter när du kör in i Vallentuna, och det sista du ser när du åker härifrån. Det är en symbol, säger Karl-Gunnar Lundgren som promenerar hem från ett konditori i centrum med sin fru Barbro.

Paret har bott i Vallentuna i cirka 50 år.

– Det är en del av den gamla kulturen här ute på landsbygden. Det finns många gamla målningar på kvarnen, vi har en av dem hemma faktiskt!, säger Barbro Lundgren.

Lite längre bort står ett gäng gymnasieelever, som även de har en relation till kvarnen.

– Nu kan folk fatta vårt snapchatfilter igen, säger Isak Wijk, 17.

Han hänvisar till symbolen som sociala medier-appen Snapchat förknippar med Vallentuna – en kvarn!

Nora Godoy som står bredvid tycker också att saker är som de ska igen.

– Det heter ju Kvarnbadet liksom, säger hon.

Återuppbyggdes med allas hjälp

För elva år sedan, den 30 mars 2008, brann kvarnen ner till grunden. Den hade då precis renoverats utvändigt av hembygdsföreningen.

– Jag minns när den brann ner. Det hade precis varit valborg, och så dagen efter hörde vi att den hade brunnit ner. Det kändes inte bra, säger Barbro Lundgren.

Mikael Hammarlind kände detsamma.

– Det var en sorg när den brann ner. Det var en del av Vallentuna, en del av själen, som försvann. Något har saknats, säger han.

Han tycker dock det är synd att det tagit så lång tid att bygga upp den igen, berättar han.

Det är tack vare flera Vallentunabors hjälp som kvarnen kunnat återuppstå. Utöver kommunens budgetsatsning på två miljoner har både näringsliv, privatpersoner och lokala aktörer donerat pengar till projektet.

"Folk vet vad Vallentuna är tack vare kvarnen" Nora Godoy och Isak Wijk, 17 år, brukar snapchatta "Kvarn-filtret", förknippat med Vallentuna-loggan, till sina kompisar. Foto: Josefine Thureson Kämpe

"Ett fik vore jättemysigt. Där man kan köpa kaffe och våfflor och mötas!" Karl-Gunnar Lundgren, 80, och Barbro Lundgren, 76 hoppas att det blir någon form av mötesplats i kvarnen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

"Den har varit saknad" Mikael Hammarlind, 63, tycker det känns som att Vallentunas själ är tillbaka. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Vad händer nu?

Nu återstår frågan hur kvarnen kan nyttjas, mer än att vara en fröjd för ögat.

– Där är kommunen i öppna tankar vad jag förstår. Men nu tittar man mer på vad som skulle vara möjligt rent praktiskt att ha i kvarnen. Vad jag förstår finns el indragen iallafall, säger Sofie Thorin, marknadsstrateg på kommunen och ansvarig för invigningen.

Kommuninvånarna som Vallentuna Nyheter pratar med skulle vilja att det blir en mötesplats, gärna ett kafé.

– Det vore ju jättemysigt, säger Barbro Lundgren, som gärna skulle se att fiket serverade våfflor.

Nu håller kommunen på att planera det sista inför invigningen av kvarnen, varav en stor del handlar om hur man ska få kvarnens vingar att snurra. Eftersom den inte är byggd som en riktig kvarn så jobbar man nu med en alternativ konstruktion, berättar Sofie Thorin.

Invigningen är nu spikad till den 19 maj klockan 13-15. Då blir det dans, kör, spelemän, föredrag om kvarnens historia, mat och besök från en gammal arbetshäst från en lokal gård med mera.

Kvarnens resa

Väsby kvarn uppfördes 1865 i Väsby. 1959 fick Vallentuna hembygdsförening den i gåva, och gjorde en omfattande yttre renovering av den mellan 2005 och 2008. Tanken var att en inre upprustning skulle göras, men i mars 2008 förstördes kvarnen i en anlagd brand.

2018 hade kommunfullmäktige i sin budget avsatt två miljoner kronor för att återskapa landmärket på samma plats.

Företagarnätverket, Vallentuna Kvarn, har samverkat kring projeketet och samlat in donationer från både näringsliv, privatpersoner och lokala aktörer. Folk har bland annat skänkt virke och erbjudit sig hjälpa till med elinstallationer. I augusti förra året restes stommen, och i vår står kvarnen helt klar. Källa: vallentuna.se

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59
Stockholm Direkt