Yousef Botrus tillsammans med storasyster Helena Botrus. Foto: Dilshan Fernando

Glädjerus när studenterna sprang ut

Lukten av champagne och pommac i solskenet. Flaggor och musik från världens alla hörn och familjer från både Norsborg och Danmark. Det var som alltid något alldeles extra när S:t Botvids Gymnasiums studenter sprang ut under fredagen.

  • Publicerad 16:28, 8 jun 2018

Det är obeskrivligt

Föräldrar, syskon och vänner till årets studenter står förväntansfulla utanför S:t Botvids gymnasium i Hallunda när skolans utspring ska äga rum. En av familjerna som står och väntar är Grahndin-familjen som flugit till Botkyrka ända från Danmark. Sonen Thomas Grahndin är nämligen en av flera elever som S:t Botvid tar emot från andra länder i norden till skolans eftertraktade Cirkusestet-program.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Thomas Grahndin från Danmark är en av många som sprang ut från S:t Botvids Gymnasium idag. Foto: Dilshan Fernando

— Vi flög hit från Danmark igår. Det är stort, nu är han inte en lite pojke längre, säger pappa Thomas Grahndin.

En annan som är på plats är Emil El-Hayek som driver restaurangen Forno Emilio i Norsborg. Idag springer hans dotter Amanda ut.

— Svenska traditioner som studentutspringet är underbara, det är en tradition som jag själv inte fått uppleva. Det är obeskrivligt, säger en märkbart lycklig Emil El-Hayek.

"Jag specialbeställde den här flaggan bara för idag. Svenska studenttraditionen är så underbar", säger Emil El-Hayek och håller upp en banderoll med svenska och libanesiska flaggan som formats till ett hjärta. Foto: Dilshan Fernando

Barrikaden stormas

Anhöriga får stå bakom ett staket som skolan satt upp för att försöka reglera utspringet. Tanken är att studenterna ska ha en avspärrad yta där de kan få stå och hoppa ett par klasser i taget innan de går till sina familjer och lämnar plats åt klasserna bakom.

Det konstateras dock snabbt att det är väldigt svårt att reglera det vilda lyckoruset som infinner sig. Efter fjärde klassen sprungit ut får barrikaden ge vika för ett kompisgäng som tar sig igenom för att spruta ner sin kamrat med champagne.

En dyngsur Yousef Botrus har precis kommit ut från festytan. Den vita studentmössan har nästan blivit gul från champagne-duschen och runt halsen har han ett tjugotal gosedjur.

— Det är fett härligt. Jag bara njuter, säger Yousef Botrus.

Storasyster Helena Botrus fotograferar lillbrorsan tillsammans med ett dussin släktingar som är närvarande på Yousefs stora dag.

— Det är en glädjefylld dag. Det enda vi önskar nu är att han hittar vad han vill plugga vidare till och att han blir nöjd med det, säger Helena Botrus.

Från Danmark till Botkyrka

Thomas Grahndin har precis sprungit ut och nått fram till sin familj i folkhavet. Valet att plugga i ett annat land kommer han aldrig att ångra.

— Det har varit tre roliga år. Som dansk har jag blivit mottagen jättebra här. Botkyrka och Botvid är mitt andra hem, säger han.

Hur ser framtiden ut för dig?

— Först ska jag hem till Danmark. Men sen ska jag fortsätta resa, senare i höst vill jag plugga en cirkusutbildning i Italien.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.