Glappet i Huddinges valdeltagande växer

Klyftan i valdeltagande i Huddinge växer. Trots insatser för att höja valdeltagandet i Flemingsberg, Skogås och Vårby har valdeltagandet sjunkit på flera håll. Och glappet mot de områden där flest röstar växer.

  • Publicerad 12:52, 10 sep 2018

I förra kommunvalet hade Huddinge det femte största glappet i valdeltagande i hela landet mellan det bästa och värsta valdistriktet. I årets val ser skillnaden ut öka. I Balingsnäs, Källbrink, Sjöängen och Snättringe gård röstar nio av tio röstberättigade. I andra delar av kommunen röstar inte ens varannan.

Värst är det i Vårby gård västra, där de preliminära siffrorna för valdeltagande visar 43,2 procent i kommunvalet. Skillnaden gentemot Balingsnäs är hela 47,2 procentenheter – en störra klyfta i valdeltagande än förra valets 45,75 procentenheter.

– Det ser lågt ut. Vi har misslyckats. Vi skulle öka valdeltagandet, men det har gått tvärtemot våra ambitioner, säger Ingalill Söderberg (DP), ordförande i demokratiberedningen.

Inför valet har demokratiberedningen upprättat ett 75-punktsprogram med idéer om hur valdeltagandet ska höjas. Bland annat har man anordnat valdialoger i de områden som har lägst valdeltagande: Flemingsberg, Skogås och Vårby.

Är du nöjd med demokratiberedningens arbete?

– Vi hade väldigt många bra idéer, men sedan är jag inte nöjd med utfallet av specifika aktiviteter vi har gjort. Samtidigt borde kommunstyrelsens valkansli kunna bli mer synlig under längre tid. Prata om varför det är viktigt att gå och rösta och hur man gör. Till exempel kan man sätta ut prova på-valbås och ha fler förtidsröstningslokaler.

Nujin Alacabek (V) sitter och i demokratiberedningen och hon är inte nöjd med kommunens arbete. För lite har gjorts och det som har gjorts har kommit för sent, menar hon.

Vill ha lokala medborgarkontor

– Många känner sig bortkopplade från politiken, att politikerna bara kommer till deras områden när det är val och att man inte kan göra sin röst hörd. Den känslan måste vi jobba bort och det gör vi genom mer dialoger med medborgarna redan från början av mandatperioden.

Hon föreslår att kommunen har lokala medborgarkontor där man kan ha dialoger mellan medborgare och politiker en gång i månaden.

– Vi måste bli bättre på kommunicera och förankra politiken hos medborgarna. Det ska vara enkelt att förstå och följa med. Kommunen behöver jobba mycket mer inkluderande helt enkelt och ta bättre vara på de synpunkter som lyfts.

Valdeltagandet har även sjunkit i hela Huddinge, från 75,7 procent i valet 2014 till 75,1 procent i årets val. Siffrorna är dock fortfarande preliminära och kan komma att justeras när samtliga röster har räknats på onsdag.

Här var valdeltagandet högst och lägst

Huddinge 2018: 75,1 (-0,6)

Högst valdeltagande i kommunvalet

Milsten: 90,8 (+/-0)

Balingsnäs: 90,4 (-0,2)

Källbrink och Snättringe gård: 90,3 (nytt valdistrikt, -1,6)

Lägst valdeltagande i kommunvalet:

Vårby gård västra: 43,2 (nytt valdistrikt)

Grantorp östra: 47,1 (+1)

Västra Skogås västra: 49,6 (-2,7)