Speglar grönska på kyrkogården

En ny och mer tillgänglig förvaltningsbyggnad vid begravningsplatsen intill Lötsjön är snart klar. – Nu kan vi ta emot allmänheten på ett annat sätt, säger kyrkogårdschef Christer Larsson.

  • Publicerad 08:08, 29 okt 2017

Det kommer säkert att väcka
åsikter.

Själva bygget har gått rekordsnabbt. Men kyrkogårdsförvaltningen tittade redan 2010 på hur man skulle lösa behovet av mer tillgängliga lokaler.

2014 beslutade kyrkorådet att riva den gamla expeditionen från 1971. Lokalen var inte ändamålsenlig, bland annat på grund av att männens omklädningsrum var för stort och kvinnornas för litet utifrån dagens könsfördelning på arbetsplatsen.

– Då fanns tre kontor, nu har vi fem. Vi har mycket mer administrativt arbete; på den tiden skötte vi alla gravar oavsett, nu har vi fakturering, säger Christer Larsson.

Av de omkring 3 300 gravarna sköts i dag omkring 60 procent av kyrkogårdsförvaltningen. De har åtta året runt-anställda och dubblar personalstyrkan under sommaren.

De första byggplanerna fick bakläxa av både Länsstyrelsen och kommunen: Huset på två våningar skulle bli för högt och dominerande. Dessutom höll det inte måttet utseendemässigt.

Då togs arkitektbyrån Wingårdhs in.

Huset har en förtillverkad, massiv trästomme under glaset. Samma byrå har ritat trähusen på Hamn-
gatan. Bergvärme, ”all den senaste tekniken” och gräs på taket. Totalt kostar bygget 46 miljoner.

– Vi var också ifrågasättande. Men ju finare man bygger, desto mindre skadegörelse blir det. Klotter går att torka bort från glasfasaden, säger Christer Larsson.

För ett år sedan började man bygga huset som nu är klart på rekordtid.

– Det är rätt fantastiskt. Kommunalrådet som besökte oss var ganska övertygad om att det skulle bli årets byggnad nästa år. Det kommer säkert att väcka åsikter, säger Christer Larsson.

Begravningsverksamheten har behövt fungera under tiden och det tycker Christer Larsson att den har gjort. Anhöriga och andra besökare har också visat stort tålamod, enligt honom.

Slutbesiktningen sker 31 oktober, så planen att vara klar till allhelgonahelgen höll på ett ungefär. En film kommer då att visa interiören av den nya expeditionen, i det tält som kyrkogårdsförvaltningen sätter upp för att möta besökares frågor och synpunkter.

Sammanlagt besöks kyrkogården av, grovt uppskattat, mellan 15 000 och 20 000 personer om året. Under allhelgonahelgen ökar trycket, då brukar 5 000–6 000 personer ta sig dit för att se till sina anhörigas gravar. Christer Larsson rekommenderar därför att man tar sig dit med kollektivtrafik hellre än egen bil.

Omkring 300–330 personer begravs årligen på kyrkogården. Även om kommunen växer har inte behovet av begravningsplatser ökat i samma utsträckning, då de inflyttade i första hand är yngre personer. Men
i framtiden kommer även antalet avlidna att stiga.

Platserna för kistgravar räcker i 30, 40 år till, enligt Christer Larsson.

I den översiktsplan som kommunen är på väg att anta och som sträcker sig till 2030 har man inte tagit med något om en utökad begravningsplats.

– Det hade nog varit bra om man hade gjort det redan nu, säger Christer Larsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Personal försvinner från förskolan

Nyheter Föräldern Martina Söderman ser pedagoger lämna och ett barnantal som slår i taket. Nu vill hon se åtgärder från politikerna.lördag 26/5 7:34

Kommunen vill erbjuda mer än lön

Nyheter Kommunens genomsnittliga storlek på barngrupper i förskolan har minskat under 2017, enligt färsk statistik från Skolverket. – Det är jätteroligt, vi har jobbat för att minska barngrupperna, säger Ina...lördag 26/5 7:30

Ladda för Järvastadsloppet

Nyheter I morgon, söndag den 27, maj är det dags Järvastadsloppet – ett motionslopp för hela familjen. Loppet går genom Igelbäckens naturreservat med start och mål vid Jaktvillan på Gunnarbovägen 91.lördag 26/5 7:20