GLASS-SM I VÄSBY. Jenny Tauschek och Nina Emre, Edsviken Piazza & Gelateria i Sollentuna, och Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg, tog hem en rad silver och brons i de olika kategorierna i glass-SM i Upplands Väsby. Foto: Charlotte Arwedsson

Glassigt värre när SM avgjordes i Upplands Väsby

På tisdagen samlades landets främsta glassmakare i Upplands Väsby. Då avgjordes nämligen fjärde upplagan av glass-SM – men stämningen var långt ifrån frostig. Och både Edsviken Piazza & Gelateria i Sollentuna samt Aryam från Sundbyberg gjorde riktigt bra ifrån sig.

  • Publicerad 18:33, 14 maj 2019

Det är en fantastisk erfarenhet, man träffar andra glasstillverkare och byter tips och idéer.

När Vi i VäsbyDirekt kommer in på Primulator på Truckvägen i Upplands Väsby kan man nästan ta på spänningen. Alla 14 deltagare i glass-SM väntar nervöst på juryns resultat i de fyra kategorierna pistage, citronsorbet, glassmästarens favorit och valfri glass med topping (banan måste ingå).

Turebergste och passionsfruktsvariegato

På plats är Nina och Yunus Emre samt Jenny Tauschek från Edsviken Piazza & Gelateria i Sollentuna. De deltar med en citronsorbet som innehåller Turebergste, en glass med kardemummamarinerade bananer, passionsfruktsvariegato och ugnsrostade hasselnötter samt en pistageglass med touch av mint och havssalt. Som glassmästarens favorit valde de en mascarponeglass på älgört och hjortron med "mammas chokladdoppade rullrån".

– En kompis har plockat älgört i Dalarna, torkat och tagit med. Den glassen måste man komma in till oss för att smaka, säger hon och skrattar.

Det är första gången Nina och Jenny är med i glass-SM.

– Det är en fantastisk erfarenhet, man träffar andra glasstillverkare och byter tips och idéer. Gelato har blivit stort i Sverige.

Satsar på rena smaker

Från Sundbyberg kommer Aryam med Hosanna Amanuel. Hon satsade på rena smaker och högkvalitativa råvaror. I Citronsorbeten användes citroner från Amalfikusten och mynta. Bananglassen bestod av bananer som flamberats i mörk rom och i toppingen fanns choklad från Ghana och Marconamandlar.

­ I glassmästarens favorit ville jag ha en väldigt lyxig smak. Jag använde ren pistage, saltrostade macadamianötter, nötternas Rolls Royce, handbryggt etiopiskt kaffe och bourbonvanilj, berättar Hosanna.

Hon har inte övat så mycket på sina smaker inför glass-SM, men har redan en fin merit i en andraplats i Europafinalen i Gelato challenge next generation.

– Aryam betyder "på höjden, på topp på tigrinja". Jag vill hålla hög kvalitet rakt igenom, säger hon.

Silver och brons

Hur gick det då? Jo, Edsvikens Piazza & Gelateria och Aryam tog båda hem brons i kategorierna "Valfri glass med topping – banan måste ingå" och "Glassmästarens favorit". I kategorin citronsorbet tog Edsvikens Piazza & Gelateria silver och Aryam brons.

Glass-SM:s grundare och tävlingsledare Tony Olsson berättar att tävlingen är viktig för att höja statusen på hantverksmässigt tillverkad glass.
– Att få ett diplom för sin glass, även silver och brons, är ett bevis för att man gör hantverksglass av riktigt hög kvalitet, och ingen industriglass med en massa luft, säger Tony.

Vad är trendigast på glassfronten just nu?

– Glass med lite annorlunda smakkombinationer, exempelvis lakrits och citron, eller cocos och nutella, är väldigt trendigt.

Fjärde upplagan av glass-SM

Den 14 maj var det dags för den fjärde upplagan av Glass-SM – Sveriges officiella glassmästerskap. Tävlingen var öppen för professionella glasstillverkare som har sin egen tillverkning och ägde rum hos Primulator i Upplands Väsby.
Glass-SM arrangerades av Stockholmsmässan i samarbete med Tony Olsson, tävlingsledare och grundare, till vardags konditormästare på Thelins konditori i Stockholm.

Årets tävlande i Glass-SM i Upplands Väsby

Edsvikens Piazza & Gelateria, SollentunaAryam, Sundbyberg
Österlenkryddor, Köpingebro
Snickaretorpet Vedugn & Butik, Axvall
Grädda, Åre
Finnmans Kalasglass, Skogås
Glassbaren i Bräcke, Bräcke
Stebbarps Glasscafé, Ydre
Gelateria La Venezia, Skogås
Gelato Factory, Gränna
Gelaterian Göteborg, Göteborg
Nonnas Gelato, Saltsjö-Boo
31:ans Glass & Kök, Ödeshög
Lundbergs Konditori, Stockholm
31:ans Glass & Kök vann guld i kategorin Glassmästarens Favorit och får därför tävla i EM i Bologna. Sveriges Glassmästare 2019 blev Glassbaren i Bräcke.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt