Globens Sky View först i världen med ny ljudteknik

Sky View är en av Stockholms mest populära turistattraktioner. Nu ska den lilla glasgondolen blir ännu mer omtyckt. I veckan var det världspremiär för en ny ljudteknik som tar upplevelsen "till nya nivåer".

  • Publicerad 16:30, 27 nov 2019

I ett drygt år har Microsoft och företaget Soundscape arbetat med att ta fram en ny teknik för Sky View som gör att besökarna kan känna av Stockholms miljöer och puls även när de befinner sig på toppen av Globen.

Hör vaktparaden

Utrustad med ett par hörlurar och en mobiltelefon får StockholmDirekt testa. När vi vänder oss mot Slottet hör vi plötsligt vaktparaden i öronen. Vänder vi oss lite mer norrut och blickar mot Gröna lund hör vi ljudet av berg- och dalbanor och karuseller.

– Känslan är nästan att man är på två ställen samtidigt. Det går faktiskt inte att jämföra med något annat, säger Jarnail Chudg, innovationsarkitekt och medgrundare av Microsoft Soundscapesom utvecklat och anpassat tjänsten.

Tidigare har tekniken använts som hjälpmedel för synskadade. Men nu testas den alltså för första gången på en turistattraktion.

– Den här tekniken får oss att ansluta med omvärlden på ett helt nytt sätt, säger Jarnail.

Globenbesökare halkade på slush – fick tur med otur

Anna Fernlund på Stockholm Live är ansvarig för samarbetet med Microsoft. Hon håller med om att det här adderar något helt nytt för Sky View-besökare.

– Med den nya tekniken når vi en helt ny nivå. Upplevelsen blir fantastisk, i sinnet förflyttas man till platserna man tittar på, säger hon.

Glömmer utsikten

Visst känns det häftigt att få information om vad man beskådar från Globens tak. Tekniken fungerar prickfritt och när man vänder sig söderut får man plötsligt information om Tele2 Arena och Högdalstoppen.

Problemet är bara att man nästan glömmer bort den fantastiska utsikt som redan erbjuds utanför fönstret när man istället stirrar ner i appen, snurrar runt i 360-grader och upptäcker nya landmärken.

– Det enda som skulle vara negativt är att de som åker Sky View tittar på skärmen istället för den otroliga utsikten. Hittills har det fungerat bra, men ändrar det sig kanske vi måste sätta upp lappar som påminner turister om att fokusera på utsikten, skrattar Anna Fernlund.
 

LJUDBUBBLA. Sky View erbjuder sina besökare en ny ljudupplevelse. Foto: Sören Andersson