Full fart. Brukets utförsbacke i Järfälla är öppen hela lovet och med sportlovspriser. Sofia Deljerud och Per Orlebäck på Järfälla kommun förbereder sig på många besökare i Brukets backe under sportlovet. Foto: Mikael Andersson

Glöm Åre! Så maxar du sportlovet på hemmaplan

Tö i stället för snö är status i Stockholm just nu. Men den som är ute efter vintersport, naturupplevelser och äventyr behöver trots det inte bege sig långt hemifrån. Vi guidar dig till det ultimata sportlovet i Västerort och Järfälla.

  • Publicerad 16:32, 21 feb 2019

Vecka nio är nästan här. Befolkningen i staden minskar drastiskt när barnfamiljer beger sig till fjäll- och alptoppar. För oss som är kvar finns dock ingen anledning att hänga läpp. Man behöver inte ens kajka tvärsöver länet – allt du kan önska för ett aktivt sportlov finns framför näsan på dig. Eller i alla fall nästgårds. Bara att välja din favorit i vår fullmatade lista.

SKIDOR, UTFÖR

Brukets backe, Järfälla

Detta finns: Två nedfarter. Ankarlift. Kafé och möjlighet att grilla.

Öppettider sportlovet: Måndag 25 februari - fredag 1 mars klockan 9-15 och 18-21.

Sportlovspriser dagtid: Under 18 år: 30 kronor, vuxen: 50 kronor. Kväll: 80 kronor respektive 100 kronor.

Gratis lån av skidutrustning för lovlediga unga: Tisdag, onsdag, torsdag klockan 10-14. Även en del snowboardutrustning finns, i storlekar som passar barn runt 10 år.

Mer info: www.jarfallalpina.se

Ekebyhovsbacken, Ekerö

Detta finns: Fyra nedfarter. Ankarlift och barnlift. Hopp och rails, skiduthyrning, skidskola. Kafé med servering.

Sportlovsöppet: Måndag 25 februari - fredag 1 mars klockan 9.30-17.

Liftkort: 7-15 år, halvdag 160 kronor, heldag 200 kronor. Vuxen, halvdag 200 kronor, heldag 250 kronor.

Mer info: www.ekebyhovsbacken.com.

Testad. Alla Järfällas fjärdeklassare får testa utförsåkning. När vi besökte backen var Barkarbyskolans elever på plats. Foto: Mikael Andersson

Garanti. Även om snömassorna är borta nu så hålls längdskidspåren på Spånga IP i trim med konstsnö. Varje dag hela lovet kan du dessutom låna utrustning gratis klockan 11-13. Foto: Mikael Andersson

LÄNGDSKIDOR, SPÅR

Blir det kallare och börjar snöa spåras det på flera håll i både Västerort och Järfälla, till exempel Viksjö golfbana och Järvafältet. Men oavsett väder finns konstsnöspår på ett par ställen, nämligen:

Spånga IP. Spår byggs upp med kontsnö på löparbanan. Föreningen Akalla run lånar gratis ut skidor, skor och stavar till både barn och vuxna varje lördag och söndag klockan 11-13 hela vintern. Dessutom varje vardag under sportlovet klockan 11-13.

Bruket, Järfälla. En bana på cirka 300 meter görs med konstsnö vid Brukets utförsbacke. Under sportlovet kan barn och unga prova på längdskidor tisdag, onsdag, torsdag klockan 10-14. Då får man låna utrustning gratis. Allmänheten kan köra på banan alla tider med egna skidor.

Bisslinge, Sollentuna, vid Rotebro. 4,8 kilometer konstsnöspår, har två valbara backar på slingan. 100 kronor om dagen.

SKRIDSKOR I DET FRIA

Konstfrusna utebanor: Spånga IP, en stor bana, klubbor tillåtna, en mindre med klubbförbud, perfekt för små barn. Vällingby centrum, liten konstfrusen rink mitt på torget.

Sjöisbanor: Isen på Judarn och Kyrksjön i Bromma mäts och plogas av Stockholms stad, se stadens hemsida för om banan är öppen och aktuellt ismått innan du ger dig ut! Om förutsättningar finns plogar Järfälla kommun en slinga på Mälaren vid Ängsjö.

AFTER SKI

Efter några timmar utomhus vill man kanske fortsätta i värmen.

Gnarly market i Vällingby kan hela familjen bowla, spela biljard eller köra en omgång shuffleboard och äta en bit.

Även All stars i Jakobsberg har biljard och shuffleboard och en särskild sportmeny för de yngsta hungriga besökarna.

Den som vill skråla loss kan gå till Råcksta krog i Råcksta som kör karaoke fredagar och lördagar klockan 22-01. Ålder: från 18 år.

Varmt och kallt. Vid vattnet intill Kanaanbadet i Vällingby ligger Isbjörnarnas bastu, öppen att besöka för alla. De modiga kombinerar med ett dopp i sjön. Foto: Karoline Montero Araya

Varmt och kallt. Vid vattnet intill Kanaanbadet i Vällingby ligger Isbjörnarnas bastu, öppen att besöka för alla. De modiga kombinerar med ett dopp i sjön. Foto: Karoline Montero Araya

AVSLAPPNING

För varm avkoppling, varför inte besöka en bastu? Den modiga kanske kombinerar med ett iskallt dopp i sjön.

Kanaan i Vällingby. Här finns föreningen Isbjörnarnas bastu vid Mälaren. Hela vintern hålls en isvak öppen. Man kan besöka bastun även om man inte är medlem i föreningen. Pris: 50 kronor per besök. Mer info: http://www.isbjornarnabromma.se.

VACKRA VYER

Skogspromenad med storslagen utsikt och möjlighet till grillning på vägen? Ingen konst i Västerort och Järfälla som har flera skogsområden med markerade leder att följa.

Görvälns naturreservat, Järfälla. Leta dig upp till den gamla borgruinen Gåseborg för en riktigt maffig utsikt. Där finns flera grillplatser och även lådor med ved att använda.

Fler naturområden i Järfälla: Ängsjö friluftsområde, Västra Järvafältets naturreservat, Norra Igelbäckens naturreservat, Molnsättra naturreservat, Brukets naturområde.

Grimsta naturreservat, Vällingby. Tips för den som vill snöra på sig löparskorna. Flera leder att följa varav två elljusspår, 3 respektive 8 kilometer.

Fler naturområden i Västerort: Lövsta, Kyrkhamn, Riddersviks friluftsområde i Hässelby, Kyrksjölötens naturreservat i Bromma, Judarskogens naturreservat i Bromma, Järva kilstråk och Hansta naturreservat på Järvafältet samt Tidens väg, en kulturhistorisk vandring på Järvafältet.

VINTERFIKA

För den som inte vill släpa på matsäck finns naturnära gofika på flera ställen, till exempel Kanaans Trädgårdskafé (öppet varje dag 11-16) vid Kanaanbadet i Vällingby, Riddersviks gårds kafé (öppet lördagar och söndagar 11-16) i Hässelby villastad, Säby gårds kafé (öppet onsdag-fredag 11-16, lördag-söndag 10-16) i Västra Järvafältets naturreservat, Järfälla, och kafé Gott och gulligt i Ängsjö i Järfälla som har öppet sin sista vecka i nuvarande regi under sportlovet (12-16 varje dag).