Alvik. Ett framtida Bromma kommuns centrum? Foto: Anna Rönnqvist

Glöm Brexit – här snackas det om Broxit

De senaste dagarna har en debatt om Bromma borde bli en egen kommun pågått i lokala grupper på Facebook. Men är det verkligen en rimlig idé? Experten är skeptiskt.

  • Publicerad 17:18, 8 nov 2017

Frågan om Bromma borde slå sig loss från Stockholm och bilda en egen kommun tog fart efter att Brommabon Marie Lenreus skrev en insändare till Mitt i Bromma, som också var först att rapportera om idén. Idén kom efter att hon känt att Brommaborna blir överkörda av Stockholmspolitikerna i frågor som förtätning, fritidsaktiviteter för unga och hur stadsdelen sköts generellt.

– Jag tycker att Bromma blir lite åsidosatt. Är man en egen kommun så har man lättare som invånare att driva på i de här sakerna, säger Marie Lenreus och fortsätter:

– Vi lokalinvånare tycker att vi lägger ut så mycket pengar till Stockholms stad men de tillfaller inte Bromma.

Efter flera förfrågningar startade hon i helgen en namninsamling som delats i lokala grupper på Facebook. Där viftar vissa bort idén medan andra hurrar.

"Plocka russin ur kakan"

Men är det rimligt att Bromma skulle kunna bli en egen kommun? Björn Sundström, projektledare på Sveriges kommuner och landsting som har utrett kommundelningar sedan 70-talet, är inte övertygad.

– Det låter ju som någon slags egoism kring det hela, att man vill plocka russinen ur kakan, säger han.

För att en stadsdel ska kunna bryta sig ur krävs det att moderkommunen, i det här fallet Stockholms stad, går med på det. Något som är högst osannolikt, menar Björn Sundström, bland annat på grund av Brommas geografiska läge som då skulle separera Hässelby-Vällingby från Stockholm.

– Då blir Bromma bara som en ö i mitt i det hela, säger han.

Och att Bromma, som har många höginkomsttagare, skulle bli en så rik kommun som många vill tro stämmer inte riktigt heller, menar han. I och med det svenska utjämningssystemet fördelas kommunernas skatteintäkter över hela landet för att alla kommuner ska få liknande ekonomiska förutsättningar

– I Bromma finns höga inkomster. Så ur den bemärkelsen skulle ett nybildat Bromma få lite mer pengar än snittkommunen i riket. Men det är väldigt marginellt, säger Björn Sundström.

Hoppas på väckarklocka

Marie Lenreus tycker i sin tur inte att Brommas geografiska läge är ett tillräckligt starkt argument emot. Men oavsett om Bromma någon gång blir en egen kommun eller ej hoppas hon att namnlistan ska få politikerna i stadshuset att vakna och att kommunikationen till Brommaborna ska förbättras.

– Jag hoppas politikerna ser att de kanske måste göra något och höra vad lokalinvånarna tycker. Men min förhoppning är att Bromma ska bli en egen kommun för jag tror på den idén. Men blir det inte så så har man gjort ett försök istället för att sitta på kammaren och gnälla och kanske kommer det då något gott ur det ändå, säger hon. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56