Utställning. Gunilla Luiga, ordförande i Täby konstnärer, och Björn Peck, ordförande i Föreningen Karby gård, förbereder inför helgens vårsalong. Foto: Mikael Andersson

Glöm Liljevalchs! De fixar Norrorts vårsalong

Genom ideella krafter vill Karby gård få människor i Täby att upptäcka den lokala konsten. Nu till helgen är det dags för deras årliga vårsalong.

  • Publicerad 11:36, 15 mar 2019

Föreningen Täby konstnärer, som huserar i Karby gård, har under lång tid kämpat för att väcka Täbybornas konstintresse och visa upp de lokala talangerna i kommunen.

I helgen drar vårsalongen igång i huvudbyggnaden och när tidningen kommer på besök går de in i slutspurten inför lördagens invigning.

– Nu har alla konstnärer fått lämna in sina bidrag, alla får lämna tre stycken och minst ett av dem kommer att hängas upp inför vernissagen. Men det är många fina bidrag som man kommer att få se, säger Gunilla Luiga, ordförande för Täby konstnärer som arrangerar Vårsalongen.

Lutade mot väggen i ett av de tre utställningsrummen som finns i byggnaden, står de inlämnade tavlorna. Allt från foto och akvarell till textilkonst kommer snart pryda väggarna.

– Den har jag gjort, motivet är Roslagen, säger Gunilla Luiga och pekar på en tavla med blå hus, färgglada träd och runda stenar – allt i textil.

– Jag gillar träd, de finns i så många olika roliga former, fortsätter hon.

Föreningen Täby konstnärer startades 1962 och sedan dess anordnar de flera utställningar varje år. Betalande medlemmar är många, men bara några stycken är verksamma.

– Vi har allt från skickliga amatörer till professionella och då och då tar vi även in nationellt kända konstnärer. Men de flesta har en lokal anknytning och det skapas ett fantastiskt kontaktnät här, säger hon.

Gunilla Luiga som har arbetat ideellt med Täby konstnärer halva sitt liv önskar dock att kommunen satsade mer på kulturen i kommunen. Något som Björn Peck, ordförande för Föreningen Karby Gård, håller med om. Idag får de ett bidrag till hyran, men det mesta av pengarna för att driva verksamheten kommer från egna intäkter.

– Vi och många fler har gjort så mycket och det är tråkigt att vi inte får mer stöd, säger Björn Peck.

Trots det vill Gunilla Luiga fortsätta arbeta med utställningarna. En av de viktigaste anledningarna, enligt henne själv, är att hon vill väcka intresset för konst hos både unga och gamla Täbybor.

– Konstnärerna får en chans att visa upp sig i sin egen kommun. Det är kul att visa upp att vi faktiskt är en kulturell byggd, säger hon.

– Jag tror många tror att kultur bara handlar om konsumtion – så som bio – men det handlar om utveckling, reflektion och känslan av ett sammanhang, säger Björn Peck.

Färgstarkt. Vårsalongen, som öppnar i helgen på Karby gård, bjuder på en variation av konst – från det abstrakta till det klassiska. Foto: Mikael Andersson

Vårsalongen på Karby

Vårsalongen är öppen från lördag den 16 mars och finns att se fram tills 31 mars.

Grafikverkstaden har även de en vårsalong i lokalen intill Täby konstnärers utställning.

På onsdagar kan man också lyssna på musik i lokalerna.

Karby gård har även ett kafé som drivs av Triften.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt