Den gamla Salstsjöbanestationen nedanför Lokattens trappor ska renoveras och öppna som något annat. Foto: Sacharias Källdén

Glömd station vid Slussen ska öppna

Under Lokattens trappor vid Stadsgården finns stora lokaler som stått öde i tio år. Nu rustas och öppnas både trappan och de dolda rummen upp.

  • Publicerad 14:55, 18 sep 2017

Lokattens trappor bygges 1912 för att binda ihop Katarinavägen med Stadsgården. Här nedanför låg ändhållplatsen för Saltsjöbanan fram till 1936. Stationen stängdes när banan förlängdes in till Slussen men perrongen och biljettluckor finns fortfarande kvar.

"Massa roliga idéer"

Innanför stationen, under trappan och Katarinavägen, finns flera lokaler som tidigare var biljetthall, väntsal och personalutrymmen för tågvärdarna.

– Vi vill såklart se om vi kan göra något av dem. Det finns massa roliga idéer och tankar om hur de skulle kunna användas. Det skulle kunna bli en krog eller något annat som är lämpligt i lokalen, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussen-projektet.

SE BILDERNA: Nytt förslag för Slussen

Nu ska lokalerna saneras efter att ha stått tomma i snart tio år. De användes senast av Stadsmissionen. Efter saneringen kan en renovering dra igång och lokalerna anpassas för ny verksamhet.

Totalt är det lokaler i tre plan på 240 kvadratmeter. Vad det blir här i framtiden är klar är inte klart än.

– Lokalerna kan användas till publika ändamål eller annat. De har ingen säkerhetsklassning, säger Eva Rosman.

Ny hiss byggs

Lokattens trappor, som också varit avstängda i decennier, kommer nu renoveras under ett och ett halvt år. Övre delar av trapporna måste rivas och en stor mängd tegel bytas.

Planen är att trapporna ska leda till ingången till det planerade bussgaraget i Katarinaberget. Runt 2018/2019 öppnar den igen. Upprustningen kostar runt 50 miljoner kronor.

Så ska Slussens nya bussterminal klara brinnande bussar

Bredvid trappan ska staden bygga en hiss för att göra vägen tillgänglig för alla. Senast när bussterminalen beräknas vara klar, år 2023, ska hissen vara igång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.