Avstressad. Maine coon. Katten Sigge, 1 år och Jenny Svensson ska fira sin första jul tillsammans. I bakgrunden Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura Sverige och Rebecka Tjäder, djursjukskötare i Bagarmossen. Foto: Sacharias Källdén

Glömda offret för julstressen: katten

Släkten, granen, julklapparna. Många människor drabbas av den klassiska julstressen, och faktiskt också många katter. Men det finns sätt att undvika att kissemissen dras med i hetsen.

  • Publicerad 10:00, 10 dec 2017

Många upplever julen som en stressig tid med stor press på att köpa många och dyra julklappar, att göra hemmet fläckfritt och att umgås med släkten.

Men faktum är att katter också kan drabbas av julhetsen. Under högtiderna får veterinärkliniker, som Anicura regiondjursjukhuset Bagarmossen, in fler katter än vanligt med stressrelaterade åkommor.

– Framförallt möter vi katter med urinvägsproblem och där kan stress vara en orsak. Det vi ser är att katter som redan innan hade en stressproblematik får det värre under högtiderna, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura.

Därför går vi med våra katter i barnvagn

Hon berättar att katterna blir stressade eftersom saker och ting då avviker från den vanliga kattillvaron.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Katter är alltid lika skeptiska till det som är nytt. Släkten som de kanske inte träffar så ofta eller julgranen. Katter är vanedjur. Fick de bestämma skulle det vara samma väder varje dag, säger Sandra Göransson.

Mycket folk i hemmet kan också innebära en stress i sig för katten. Att färdas långt i bil eller på tåg likaså. Att fira jul på ett helt nytt ställe kan bli en vanemässig mardröm.

Det kan dock vara svårt att se att en katt är stressad.

– Medan vi blir stissiga drar sig katten ofta undan, säger Sandra Göransson.

Det går ändå att vara uppmärksam på vissa beteenden som kan tala om att katten inte mår bra. Som att den blir passiv, "piskar" med svansen, kissar på andra ställen än på lådan, förändrad aptit eller ett överdrivet slickande.

Katten däremot, känner dock lätt av att vi människor är stressade, tror Sandra Göransson.

– Det är svårt att bevisa men katterna är otroligt duktiga på att känna in kroppsspråk till exempel.

Katten Terror satte skräck i Hjorthagen – nu träder matte fram

Sandra Göransson betonar att det mesta handlar om att lära känna sin katt för att kunna se hur den mår. Det finns också vissa lägen då hon tycker att man direkt ska åka till veterinären. Som när katten tuggat i sig julgransglitter eller presentsnöre till exempel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns dock katter som är fullständigt obrydda under förändringsfaser. En av dem är 1-årige maine coon-katten Sigge, som kommit till Bagarmossen för att vaccinera sig. Han firar sin första jul i år med "föräldern" Jenny Svensson.

– Det finns inte någonting som stressar den här killen. En gång har han sett orolig ut. Det var när Hesa Fredrik ljöd härom dagen. Då stannade han upp en sekund, sedan fortsatte han som vanligt, säger Jenny Svensson.

– Men julgran ska vi inte ens försöka med, Sigge är så tung, han kanske drar ned den.

Så skyddar du din katt

Lugna miljöer

När du har mycket folk hemma – låt katten vara i ett eget, lugnt rum med mat och vatten. När raketerna smäller under nyår kan man bygga en koja till katten som dämpar ljudet och skär bort synintryck.

Feromoner

Gör katten lugn och finns till exempel på spray, som funkar bra att spraya buren med inför en resa.

Träna katten

Om du vet att du kommer vilja ta med katten på resor, börja redan när den är kattunge med kortare sträckor. Vänj katten vid besök innan du har en brakfest hemma.

Håll koll på pyntet

Se upp så att katten inte sätter i sig snören, glitter eller krossade julkulor. Levande ljus kan bli livsfarligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00