Laddar inför påsk. "Det som händer just nu är något vi aldrig varit med om tidigare och som klart påverkar hur vi umgås till vardags", säger Ica Bombens butikschef Mattias Kjellgren. Foto: Claudio Britos

Godisförsäljningen sjunker i coronatider

Vad är väl den gula högtiden utan påskägg? I coronavirusets tidevarv märks dock en minskad försäljning av lösgodis – fastän det inte finns något som tyder på att du kan bli smittad genom att äta det.

  • Publicerad 12:01, 31 mar 2020

– Några åtgärder är att vi rengör spadarna och lösgodisavdelningen varje dag, då det tidigare bara var tre gånger i veckan, säger Mattias Kjellgren.

Han är butikschef på Ica Bomben i Hökarängen, som inte är ensamma om att värna om folkhälsan i dessa tider.

I Segeltorp har godiskedjan Kandyz en butik med över 1 000 sorters lösgodis. Här tvättas skedarna efter varje kund och personalen använder plasthandskar, enligt vd:n Sonny Hedblom.

– Kunderna har sedan vi började verksamheten erbjudits handsprit vid entrén till våra butiker, säger han.

Vidare berättar Hedblom att kedjan tydliggjort denna information i och med pandemin.

– De flesta kunderna har fortsatt handla godis under dessa rådande omständigheter.

Nedgång för "öppna livsmedel"

Det hindrar inte försäljningen av sötsaker från att ha sjunkit på sina håll.

– Vi ser att försäljningen av ”öppna livsmedel” har gått ner de senaste veckorna och där ingår lösgodis, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Exakt hur stor minskningen är kan han inte säga.

– Men det är en nedgång om man jämför med samma period tidigare år och jämfört med veckorna innan.

Även på Icas och Hemköps pressavdelningar säger man sig se en viss minskad åtgång på plockgodis. Men enligt Livsmedelsverket är oron för att dra på sig covid-19 vid lösviktshyllorna obefogad; inget tyder på att coronaviruset sprids via livsmedel, enligt myndigheten.

"Stark tradition"

Kanske är Ica Bombens kunder särskilt underrättade om det. Här märker man inte av någon nedgång.

– Försäljningen i stort har förändrats då omsättningen för hela butiken blivit högre. Men just lösgodisförsäljningen är oförändrad, om man jämför med föregående år, säger Mattias Kjellgren.

Hans magkänsla säger att årets påskfirande inte kommer att vara likt andra år. Coronapandemin är något allmänheten aldrig varit med om tidigare och påverkar hur man umgås till vardags, menar han. Men ...

– Det kan vara att just lösgodisförsäljningen blir oförändrad.

På Coop kör man på som vanligt med påskgodiset. Enligt Tarik Belqaid jobbar de för fullt för att fylla på med snask ute i butikerna.

– Det går leveranser ut varje dag.

Och ingen oro för att folk just denna påsk ska välja bort lösgodiset?

– Det får vi se i efterhand. Det är en stark tradition.

Lösgodis –  ingen känd riskfaktor

Livsmedelsverket uppger att coronavirus främst smittar från sjuka personer via små mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna.

Enligt myndigheten finns inget som tyder på att du ska kunna bli smittad om du äter lösgodis med viruset på. Viruset måste nämligen ner i luftvägarna för att orsaka sjukdom och inte ner i magtarmkanalen, eftersom coronaviruset inte klarar magsäckens sura miljö.

"De vanliga råden om hygien när man lagar och hanterar mat är tillräckliga även nu i coronatider", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Visa merVisa mindre