Mikael Koffman och Jonas Lange kämpar för bevarandet av banan. Foto: Mikael Andersson

Gokartbanan i Stäket kan bli parkering för tunga fordon

Gokartbanan i Stäket tvingas bort till årsskiftet. Tidigare har de styrande politikerna i kommunen sagt att det ska bli ett grönområde på platsen. Men nu uppger markägaren att de istället vill se en parkering för tunga fordon.

  • Publicerad 16:05, 10 nov 2017

Det är en kall förvinterdag på gokartbanan intill Rotebroleden i Stäket. Såhär års pågår varken träningar eller tävlingar här – och kanske har banan fyllts av kartar för sista gången.

– Jag vill verkligen inte säga det, men jag vet inte vad som kommer hända, säger Mikael Koffman, styrelseordförande i Järfälla Motorklubb, och ser ut över den tomma gokartbanan.

Järfälla MK har hyrt marken sedan början av 1980-talet, och när ett tioårigt hyresavtal gick ut härom året blev de uppsagda av markägaren Sollentuna häradsallmänning.

– Vi har sett att det finns andra sätt att använda marken på som ger bättre avkastning än nuvarande avtal. Det har varit helt tydligt att det inte finns några förutsättningar för att få marknadsmässig avkastning av Järfälla Motorklubb, säger Lars Keski-Seppälä, styrelseordförande för Sollentuna Häradsallmänning.

Enligt honom finns intressenter till marken som vill använda den till uppställningsplats för tunga fordon, upplag för byggmaterial och masshantering samt återvinning.

– Jag kan inte gå in på vad det blir i detalj i nuläget, säger Lars Keski-Seppälä och uppger att det bör vara klart i början på nästa år vad marken ska användas till.

Enligt Mikael Koffman har klubben inte fått frågan om att vara kvar på marken om de skulle betala en högre hyra. Något Lars Keski-Seppälä inte vill kommentera.

Järfälla MK har hyrt marken i Stäket sedan början av 1980-talet, och banan invigdes 1982. Foto: Mikael Andersson

"Det är ett svek att stänga banan"

Samtidigt har den styrande koalitionen i Järfälla (S, MP och C), drivit på för att marken istället ska bli ett grönområde. Bakgrunden till det är att Järfälla kommun planerar att bygga ett nytt företagsområde i Stäket vid E18. Enligt politikerna vill man istället att Järvakilen – den gröna kil som löper genom bland annat Järfälla – flyttas till området där gokartbanan idag ligger för att göra plats åt företagsområdet.

– I beslutsprocessen har vi att förhålla oss till att motorklubben är uppsagda. Det möjliggör för oss att värna den gröna kilen, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu påpekar han dock att det är häradsallmänningen som i slutändan styr vad som kommer hända med marken, och enligt Lars Keski-Seppälä har häradsallmänningen inget eget intresse av ett grönområde på platsen.

Över 1700 personer från runtom i landet har skrivit under en namninsamling för bevarandet av gokartbanan i Stäket, som är den enda i Storstockholmsområdet som är godkänd för kartingtävlingar.

– Inbitna kartingåkare får åka någon annanstans. Vad är miljövinsten då? Många med mig har ju allting här. Jag tror jättemånga kommer lämna klubben, säger Mikael Koffman.

Klubben har inte fått något besked om en alternativ plats. Jonas Lange som sitter i styrelsen för Järfälla MK påpekar att många barn och ungdomar tränar och tävlar på banan i Stäket.

– Det är ett svek. Att flytta banan är en sak. Men att inte få en bana alls? Det förstör ungdomarnas karriärer, säger Jonas Lange.

Bakgrund

Gokartbanan invigdes 1982. I dagsläget utnyttjar ett flertal klubbar banan och inför tävlingar kan det komma folk från hela Mellansverige.

Järfällas kommundirektör Christina Rapp Lundahl fick i fjol uppdrag av kommunen att hitta en ny plats för gokartbanan.

– Jag har frågat kollegor runtom i länet om någon annan kommun kunde tänka sig att ha en gokartbana, men det fanns det inte. Som jag ser det finns det ingen alternativ plats, säger hon.

Järfälla MK har lämnat in en stämningsansökan mot häradsallmänningen och en rättslig process pågår.

Mikael Koffman och Jonas Lange på banan i Stäket. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kitty har fixat vovvarnas kalufser i ett halvt sekel

Nyheter "Hundägare är bättre idag" I närmare 50 år har Kitty van Walden fixat Järfällahundarnas frisyrer. Snart går 70-åringen i pension, men att hon ska sluta trimma hundar har inte varit en lätt match. Varken för henne eller...torsdag 13/12 16:29

Så många åker SL:s pendeltåg till och från Järfälla

Nyheter Flest går av och på i Jakobsberg Järfällabo och frekvent pendeltågsresenär? Då är du en av tusentals. Nu visar nya siffror från SL hur många som åkte till pendeltågsstationerna i kommunen förra året.torsdag 13/12 11:34