Fynd. Bland dagens skörd återfinns en brännvinskork och en bit av en flaska.  ”Någon bonde kanske inte fick dricka för sin fru och gick ut i skogen med den”. Foto: Sara Ringström

Historisk hobby. Robert Bytner har alltid varit intresserad av historia. För två år sedan köpte han en metalldetektor och började leta efter den i jorden. Här är två bronsåldersyxor som han hittade i skogen i Tumba.

 

Robert finner Tumbas gömda skatter

En vigselring som någon kastat bort i vredesmod, gamla tomhylsor från jägare, mynt och yxor från bronsåldern. Tio centimeter ner i jorden på södra sidan göms föremål med många historier. Robert Bytner och hans metalldetektor gräver fram dem.

  • Publicerad 19:11, 9 sep 2016

– Oj! Här har vi något annorlunda!

Metalldetektorn har plötsligt börjat ge ifrån sig ett högt knäppande och knarrande ljud och Robert Bytner har satt sig ner på barrstigen och börjat gräva. Efter ett antal kapsyler, aluminiumfolie, tre gamla tomhylsor, och en femöring från 1937 – en helt vanlig dag – får han upp en knapp.

– Den här stigen var en huvudled för att ta sig in till Stockholm. Man kan tänka sig att människor övernattat här när man kanske inte hann fram till värdshuset i Flottsbro.

Idag är Robert och hunden Bilbo i en skog mellan Aspen och Bornsjön, ett av de områden som han har tillstånd att söka på. För att hitta spännande föremål gäller det att hitta de platser där människor rört sig - och tappat, slängt eller gömt grejer. Ofta utgår han från äldre kartor som visar var vägar gått.

Fyndar på badplatser

Han har sakletat i två år.

– Första gången hittade jag en tvåöring, andra gången en knapp. När jag kom hem till min familj var jag helt såld och visade dem vad jag hittat, jag tyckte jag hade hittat en skatt!

Badstränder är en guldgruva. Där finns smycken som glidit av fingrar och mynt som fallit ur fickor när folk badat. Robert brukar ha en svans av nyfikna barn efter sig och metalldetektorn. Det går att hitta en hel del pengar, både då- och nutida, men fyndens ekonomiska värde är mindre viktigt.

– Jag letar inte efter silver och guld. Drömfyndet är något som kan kopplas till en historisk person. Att veta att just den här personen gick här där jag går idag, det vore häftigt, säger Robert.

Hittade bronsåldersyxor

Hans häftigaste fynd hittills är de två bronsåldersyxorna han hittade i ett skogsparti i Tumba för två veckor sedan.

– Jag skrek högt av glädje så Bilbo blev rädd. Det tog några sekunder innan jag fattade vad det var, de var så fina och såg nästan nygjorda ut. Ett imponerande hantverk av de första Tumbaborna.

Nu ska Länsstyrelsen undersöka dem.

– Det intressanta var tydligen inte själva yxorna, utan att de hittades på samma plats, säger Robert och tillägger att det kan betyda att föremålen haft en symbolisk mening, snarare än att vara bruksföremål.

Robert är en av 150 medlemmar i Svenska Metallsökareföreningen. Förutom att jämföra fynd och hjälpa varandra att lista ut vad man just grävt upp bistår man folk som tappat saker.

– Någon kanske blivit arg på sin partner och kastat av sig vigselringen. Sen ångrar man sig. Då kan vi hjälpa till att hitta den.

Tjugo år gammal vigselring

En gång hjälpte han en kvinna att återfå en vigselring som hennes son hade tappat för tjugo år sedan.

– Hon grät när hon fick tillbaka den! Värdet på det vi hittar är inte så stort, men vi kan göra människor väldigt glada.

Sverige är inte en metallsökares dröm, enligt Robert. Det är mycket administration jämfört med resten av Europa och man kan inte gå ut och spontansöka. Han och vänner i föreningen åker snart till Danmark, där synen på deras hobby är mer liberal.

– I resten av Europa ser man att vi gör en viktig tjänst. I somras upptäckte man en stor guldskatt i Danmark, det var en familj som hittade den med metalldetektor. Kulturarvet tillhör oss alla, inte bara arkeologer och tjänstemän.

Leta grejer

I Sverige krävs det tillstånd från Länsstyrelsen för att söka med metalldetektor. Vid eller i nära anslutning till fornlämningar ges inte tillstånd.

Fynd äldre än 1850 måste anmälas till Länsstyrelsen som sedan undersöker ifall fyndet har ett historiskt värde.

Metallsökare

Namn: Robert Bytner

Bor: i Skäcklinge med familjen.

Aktuell som: Metallsökare. Jobbar extra som guide på Tumba bruksmuseum

Drömfynd: Något från en historisk person. Att veta att den har gått på samma plats som jag står på vore häftigt.

Visa merVisa mindre