Uppror. Lisa Nordenståhl till höger, här med Sussie Sundqvist, stänger en av sina förskolor. Foto: ROLF ANDERSSON

Gör allvar av hotet - stänger ner en av förskolorna

Täbygläntans förskolor, som satsar på att driva mindre förskolor i Täby, tvingas nu stänga ner en av sina förskolor.

  • Publicerad 15:54, 11 aug 2017

Lisa Nordenståhl, som driver Täbygläntans förskola, var pådrivande i det uppmärksammade "förskoleupproret" i Täby som startade i slutet av förra sommaren.

LÄS MER: Förskoleuppror mot kommunens budget

Efter en kamp mot kommunens politiker höjdes ersättningen.

LÄS MER: Täbys förskolor kan få höjd grundpeng - även retroaktivt

Nu menar Lisa Nordenståhl att de extra pengarna ändå inte räcker, och att de bara fyllde upp de hål som redan fanns. Därför har Täbygläntan beslutat att stänga "Lilla Ymer förskola" i Täby Kyrkby.

– När vi satt med förra årets resultat och såg att det var för små marginaler. Det håller liksom inte att driva små verksamheter, säger hon.

– Min uppfattning är att vårdnadshavare i Täby kommun gillar att ha mångfald, man ska kunna välja. Jag tror att små förskolor är kvalitativt och bra, men det funkar inte. Det blir för sårbart för att pengen är för låg. Fortfarande.

Lisa Nordenståhl ser nu en utveckling där bara större koncerner har möjlighet att överleva.

– Nu är det många stora utövare som driver förskolor, och nu är det ett norskt företag som tagit över en koncern, säger hon och konstaterar:

– Täby är inte en kommun att driva småförskolor i. Och då tillgodoser vi inte kommuninvånarnas behov, de som tycker att det alternativet är tryggast för sina barn.

Förskolan kommer att fortsätta sin verksamhet i minst nio månader och sedan lösa att alla barn har en placering innan nästa sommar.

Barn- och grundskolenämndens ordförande Camilla Ifvarsson (L) poängterar att kommunen ser över förutsättningarna för att driva förskolor regelbundet.

– Men det är olika förutsättningar för förskolorna, där vissa är större med fler enheter, andra mindre, det förstår jag. Det är svårt att hitta en balans att det passar alla, säger hon.

Hur viktigt är det med mångfald av förskolor?

– Jag tycker att det är viktigt att vi har både privata och kommunala förskolor med olika storlek på enheter. Den mångfalden är viktig. Vi vill ha olika typer av verksamheter.

Hur ska ni jobba för att de små förskolorna ska överleva?

– Vi behandlar alla förskolor lika, men det får man titta på. Det är viktigt att vi ser över att ersättningen passar både små, stora, privata och kommunala förskolor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Politiska majoriteten bojkottar debattkväll med Danderydsborna

Nyheter "Signalerar väldigt tydligt" Imorgon tisdag är det debattkväll om framkomlighet och miljö i Danderyd. Samtliga partier är inbjudna men nu väljer politiska majoriteten i Danderyd att bojkotta kvällen.måndag 21/5 12:52

Vi är stockholm