Disa Kurt Foto: Privat

Gör plats för tjejer i orten – nu prisas hon

Disa Kurt och föreningen Min syster är vinnarna av Huddinges demokratipris 2018. På bara ett år har de lyckats skapa en trygg plats för Visättras tjejer och ickebinära: "Det här är ett kvitto på att vårt arbete har lyckats".

  • Publicerad 20:00, 3 nov 2018

För ett år sedan träffade HuddingeDirekt Disa Kurt tillsammans med hennes syster Ummi och vännen Gurprit Kaur. De hade precis startat föreningen Min syster och de hade ett mål: Skapa en trygg plats för tjejer och ickebinära (personer som känner att de inte passar in i tvåkönsnormen) på fritidsgården i Visättra.

– Minns du när vi träffades första gången? Visionen vi hade? Nu är man här, det känns nästan overkligt. Det här priset är som ett kvitto på att vårt arbete har lyckats. Men det här är bara början.

De gör plats för systerskap i förorten

Varje lördag har killarna i Visättra fått lämna utrymme när Min syster tagit över fritidsgården. De har ordnat danskurser, musikworkshops, självförsvarskurser, uppträdanden och mycket mer.

Kommer fler tjejer till fritidsgården

– Vi startade strax innan Metoo. När det drog igång var det som ett bevis på att vi behövdes och gjorde rätt och då var det bara att fortsätta. Idag kommer det många fler tjejer till fritidsgården. Kan vi ha bidragit till det? Det känns helt underbart.

Min syster har samtidigt blivit en kraft att räkna med i det lokala civilsamhället. Bland annat har föreningen stått bakom en demokratidag i Flemingsberg där politikerna var inbjudna till valdialog.

Disa hoppas att hon genom sin gärning kan så ett frö hos fler personer att vilja engagera sig och våga satsa. I sitt tacktal under prisutdelningen i samband med talangtävlingen "Jag är Huddinge" i Heron city sade hon:

"Vi tycker att tjejer behöver ta mera plats på samhällets olika plattformar och allting börjar när vi är unga, det är då vi formas för att sen bli starka, oslagbara och fantastiska individer."

Sedan Min syster drog igång sin verksamhet i Visättra har tjejkvällarna spridit sig till fritidsgårdarna i Flemingsberg och Vårby, men där i kommunens egen regi. För att få satsningen att lyckas har kommunen anställt Disa på deltid.

Här tar tjejerna över ungdomsgården

25 000 i prispengar

Disa har hittat sitt kall i arbetet med ungdomar. Nyligen fick hon ett nytt jobb på Stockholm stad som går ut på att få unga i arbete. Men det ideella arbetet i Min syster fortsätter. Precis som förra året ska de ordna en stor fest i Visättra på kvinnodagen den 8 mars. Till våren ska de även ordna ett än så länge hemligt evenemang.

För sin insats för Huddinges demokrati får Disa Kurt och Min syster 25 000 kronor av kommunen.

– De ska jag lägga på evenemanget som vi ska ha till våren. Om vi inte har fått bidrag, vilket har hänt väldigt sällan, så har vi hittills fått ta allt ur egen ficka.

Folkfest i Flempan – men få pratade med politikerna

Huddinge demokratipris

Huddinge demokratipris delas ut varje år till "personer som verkar för sina medmänniskors bästa, människors lika värde, den enskilda människans frihet, värdighet, jämlikhet, jämställdhet, inflytande, delaktighet och/eller att barns rätt tas till vara".

Prispengar: 25 000 kronor

Juryns motivering

"Huddinge kommuns demokratipris 2018 tilldelas Disa Kurt och föreningen Min Syster med motiveringen att föreningen aktivt arbetar för att unga kvinnor ska våga ta för sig i samhället. Föreningens arbete bidrar till att skapa delaktighet och sammanhållning i Huddinge, där föreningens främsta målgrupp är unga personer i kommundelen Flemingsberg. Genom att möjliggöra för unga att engagera sig i föreningslivet skapas ett första steg till att förstå hur samhället fungerar i stort, samtidigt som det är en möjlighet för ungdomarna att frigöra sina egna livschanser."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.