Göran Tersmeden är en av de Stockholmare som försedda med hjärtstartare och en mobilapp räddar liv. Foto: Privat/Mostphotos

Göran räddade liv - med hjälp av app

Göran Tersmeden, 44 år, som registrerat sig i appen "SMSlivräddare" räddade nyligen en persons liv i Täby efter att ha svarat på ett larm.

  • Publicerad 11:53, 19 okt 2016

Täbybon Göran Tersmeden har sedan han registrerade sig på appen 2014 fått sju larm och har fram tills den senaste gången åkt ut på fyra av dem. Men de gångerna har han inte varit först på platsen. Den här gången var han just det.

– Jag satt hemma i soffan när jag fick ett larm. Det tog några sekunder innan jag insåg att det var från en närliggande plats och valde att ta det. Då var det bara att ta min hjärtstartare och sticka iväg, säger han.

Hade gått kurs

Väl på platsen, som vi av sekretesskäl inte kan skriva ut, var Göran tacksam att han precis gått en repetitionskurs i HLR hos Johaniterhjälpen.

– Det är en ganska overklig känsla när man plötsligt befinner sig i en situation med en livslös person. Men att jag precis varit på kursen gjorde att det gick lite på automatik, det fanns färskt i minnet. Sen så är hjärtstartaren väldigt bra och ger tydliga instruktioner. Jag kunde snabbt konstatera att personen varken hade andning eller puls och kunde inleda en behandling.

Efter tre minuter anlände ambulanspersonal och kunde ta över. Den här gången slutade det lyckligt, personen kunde efter en stund lämna sitt livlösa tillstånd. 20 minuter efter att han stuckit iväg var Göran tillbaka hemma med sin son igen.

"Skön känsla att vara förberedd"

– Jag kom innanför dörren och berättade för min son att jag varit med och räddat ett liv. En märklig men stark känsla, berättar Göran Tersmeden.

Nu vill Göran att SMS-livräddarna ska bli fler. Rent generellt i samhället behövs fler som kan hantera en hjärtstartare.

– Det behövs en större allmän kunskap om hjärtstopp. Det är en skön känsla att vara förberedd om någonting händer, säger han.

Så funkar det vid nödlarm

Den ideela föreningen Johaniterhjälpen utbildar sedan 2011 svenskarna i hjärt- och lungräddning. Göran Tersmarker är en av dem som lärt sig rädda liv med hjärtstartare.

Appen "SMSlivräddare" skickar ut en notis till den som registrerat sig och har fått en kurs i hjärt- och lungräddnin. Appen finns i dagsläget i Stockholm och Göteborg. De som får notiserna befinner sig inom en 500 meter radie från personen i nöd.

Mer om hjärtstopp

Nyckelfaktorerna för chansen att överleva ett hjärtstopp:
1. Tidigt larm.
2. Tidig hjärt- och lungräddning.
3. Tidig defibrillering (hjärtstartare).
4. Tidig och avancerad vård utanför sjukhus.
5. Avancerad vård efter återupplivning.

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter Mängder av vitt ludd från himlen på marken – här är förklaringen: "Det här är bara början” Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

Norrorts äldsta kändis firar 1000 år

Nyheter Firas. Estrid hyllas med musik på Runrikets dag Många Norrortsbor har nog hört talas om henne – Estrid, den mäktiga kvinnan från vikingatiden. På Runrikets dag nu i maj firas hennes 1000-årsdag. Men hur blev hon en kändis? Vi frågar arkeologen...måndag 20/5 11:40
Stockholm Direkt