Klas Lindberg öppnade krogen Portal på S:t Eriksplan i måndags. Foto: Mimmi Epstein

Gourmetpizza och punkgrönsaker på Vasastans två nya krogar

Vasastan bekräftar åter sin roll som framstående krogstadsdel. I veckan som gick öppnade Klas Lindberg, årets kock 2012, Portal på S:t Eriksplan och i slutet av månaden öppnar Meno Male, ett ställe med Neapel-inspirerad finpizza, på Roslagsgatan.

  • Publicerad 17:00, 11 aug 2016

Den 2,5 ton tunga vedugnen från Neapel är på plats. Nu väntar Gustav Öhnfeldt, som bland annat var med och öppnade krogen Nybrogatan 38, och kompanjonen Paul Anderlind på att lokalen ska färdigställas. På Roslagsgatan 15 ska de öppna en pizzeria med Neapel-inspirerade pizzor.

– Hamburgare-trenden är man lite trött på. Vi vill göra riktigt bra pizza och visa hur god den är i Italien, säger Gustav Öhnfeldt som någon gång i slutet av augusti planerar att öppna Meno Male, vilket betyder ungefär "tack och lov" eller "äntligen" på italienska.

Till hjälp har han och kompanjonen tagit Ermanno Parisi som har jobbat som pizzabagare i över 50 år.

– Degen ska jäsa i 70 timmar och pizzan ska vara i ugnen högst i en och en halv minut, säger Ermanno Parisi.

Gustav Öhnfeldt berättar att tanken är att göra finpizza, fast i "fulpizzeriastyle".

– Man kommer att få beställa i baren och vi kommer att ha en fatöl och kanske tre viner. Det ska vara simpelt, säger han.

Roslagsgatan har de senaste åren fått flera nya krogtillskott och ett annat ställe där det händer mycket är S:t Eriksplan. I måndags slog Klas Lindberg upp portarna till kvarterskrogen Portal.

– Jag är så jäkla nöjd och glad. I går hade vi 130 gäster, i dag har 108 bokat bord. Det är och har varit sinnessjukt mycket jobb, nu hoppas vi på ännu mer, säger Klas Lindberg.

Lokalen rymmer 75 personer och det finns alltid 10 drop in-platser i baren.

– Vi kör med egenodlade grönsaker som vi köper av en punkare i Lidköping. På menyn har vi bland annat varma och kalla skaldjur och kött som man betalar per gram. Portal ska vara en kvarterskrog som man alltid ska kunna svänga in på. Inom kort börjar vi med luncher, men först ska vi sätta kvällarna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43