Stadig. Huddingebornas julgran fortsätter sprida julmys drygt en vecka till. Sen blir det julgransplundring. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Gps och hänglås stoppade Huddinges Grinch

Till Huddingebornas glädje har julgranen vid station fått stå orörd både jul och nyår. När den första granen stals i november "vidtogs kraftiga åtgärder" för att förhindra ännu en stöld av den nya granen, berättar Peter Henriksson.

  • Publicerad 11:46, 3 jan 2020

Huddinges julgran har fått stå kvar i rabatten vid Huddinge station – hela julhelgen.

– Vi är inne på fjärde veckan nu! Det är jättehärligt. Helt otroligt. Grinchen gick och la sig. Den har stått och glatt många Huddingebor under julen, säger Peter Henriksson, initiativtagare till #jagbryrmighuddinge där lokalbor engagerar sig i rabatten vid stationen.

Det var i november som en mystisk grinch stal julgranen som en engagerad Huddingebo satt i rabatten vid stationen. Därefter hjälptes lokala företag och privatpersoner i Huddinge åt med pynt och pengar för att få upp en ny julgran till första advent.

Gps och hänglås

Peter Henriksson sa då till HuddingeDirekt att man skulle göra det väldigt svårt för tjuven den här gången.

– Vi vidtog ganska kraftiga åtgärder för att förhindra ännu en stöld. Dels satte vi fast den med en ordentlig kedja och hänglås i stammen. Sen är det inborrat en gps-sändare, säger Peter och fortsätter:

– Det är också en vänlig själ som satt upp skyltar vid rabatten där det står att det är Huddingebornas egna rabatt och att vi gärna vill ha allt kvar där.

Sedan rabatten övertogs av Huddingeborna i somras har man haft problem med ett flertal växtstölder. Peter hoppas att det ska bli lugnare framöver och att engagemanget från kommuninvånarna fortsätter.

– De flesta har redan börjat prata om att det ska bli en fin påskrabatt. Rabatten kommer leva och vara allas vår rabatt under hela året. Parkchefen på kommunen har också ringt och sagt och de gärna stöttar oss med blommor och växter.

Julgransplundring

En mindre julgransplundring kommer anordnas vid stationsgranen på söndag den 12 januari, klockan 14.

– Då är alla välkomna. Vi kommer såga ner granen, önska god fortsättning och skåla ut julen, säger Peter.