Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, är kritisk till att konserten hölls i Al-Azharskolans lokaler som tillhör Stockholm stad. Foto: Evelina Hertz/Stockholm stad

Grå vargarna hyllades under konsert i skollokal

I fredags kväll hölls en konsert på Vällingbyteatern där den turkiske högerextrema och ultranationalistiska organisationen "Grå Vargarna" hyllades. "Vi lever i en demokrati där vi får tycka olika", säger uthyrningsansvariga på Al-Azharskolan efter konserten.

  • Publicerad 11:03, 15 maj 2018

Det var kulturföreningen Svenskt-turkiskt kulturcenter som hyrde Vällingbyteatern inför konserten med turkiske sångaren Mustafa Yıldızdoğan. Att han skulle uppträda i Al-Azharskolans lokaler blev omskrivet i samband med en debattartikel hos Svenska dagbladet av journalisten Kurdo Baksi. Han skriver bland annat att sångaren har kopplingar till den högerextrema och ultranationalistiska organisationen "Grå Vargarna".

Efter konserten har en artikel om konserten publicerats på den svensk-turkiska webbtidningen Isvec Gündemi tillsammans med bilder från kvällen. Där syns barn och vuxna som sitter i publiken och lyssnar. Människor håller i Grå vargarnas flagga och gör deras handtecken.

Det får Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, att reagera starkt.

– Det är en politisk demonstration att göra Grå vargarnas tecken. Om du frågar syrianer, kurder, armenier och andra som blivit förföljda av Grå vargarna kan det likställas med att heila, det är en hyllning till den stora ledaren, säger han.

"Kontroversiell"

Grå vargarna startade som ett ungdomsparti till Nationella handlingspartiet, MHP, och är idag en militär gren till partiet. Den 24 juni är det val i Turkiet och dagens ledande parti, AKP, har ingått en allians med MHP. Enligt Kadir Kasirga gör det att sångare som Mustafa Yıldızdoğan sanktioneras av regimen och får mycket utrymme i offentliga rum.

– Han tillhör den nationalistiska fåran och sjunger väldigt politiska sångtexter som hyllar Grå vargarnas så kallade kamp för Turkiet, MHP och deras ledare. Men han är kontroversiell även i Turkiet eftersom landet är väldigt polariserat och sångarna ofta tillhör olika grupperingar på grund av det, säger Kadir Kasirga.

Han är extra kritisk till att skolan valde att låta konserten hållas, trots att de uppmärksammades på sångarens kopplingar till Grå vargarna innan konserten.

– Jag har verkligen full förståelse för upprördheten som har väckts på grund av det här. Våra offentliga rum och platser ska inte användas till aktiviteter där man basunerar ut rasistiska budskap, säger Kadir Kasirga.

"Var inte olagligt"

Nina Isaksson är ansvarig för uthyrningen av Vällingbyteatern på Al-Azharskolan. När StockholmDirekt ringer upp henne efter konserten och berättar om bilderna säger hon att skolan kommer att hyra ut till kulturföreningen igen – om det blir aktuellt.

– Vi lever i en demokrati med förenings-, mötes- och yttrandefrihet. Vi kan inte diskriminera föreningar utan grunder, även om vi inte står bakom deras värderingar, säger hon.

Under konserten visar man öppet att man sympatiserar med Grå vargarna. Många menar att det är en grund för att neka dem om de vill hyra era lokaler igen. Vad tänker du kring det?

– Är föreningen förbjuden? Nej. Vi hade en dialog på plats med polisen och de sa att inget som hände var olagligt, varken flaggor eller tecken. Man kan tycka en massa saker men det var inte olagligt och kvällen förlöpte lugnt och stilla.

Både skolborgarrådet och oppositionsborgarrådet (se faktaruta) är kritiska till att den här typen av evenemang sker i era lokaler. Vad tänker du kring det?

– Då får polisen eller staden ge oss en lista på vilka föreningar vi ska diskriminera. Al-Azharskolan hyr av Sisab som har godkänt att vi hyr ut lokalen till föreningslivet. I så fall kanske man ska titta på den föreningen och om de ska få knyta till sig människor och bedriva ungdomsverksamhet eller inte. Eller handlar det här bara om något form av tyckande?

Även om konserten inte hade något med skolverksamheten att göra så kopplas lätt skolan ihop med kritiken. Är det inte värt att säga nej till föreningen för att slippa det?

– I en demokrati är det bra att det finns en livlig debatt. Vi får tycka olika och så länge föreningen inte är en fara för sig själva eller andra kan vi inte neka dem, som jag ser det. Vi har en verksamhet som är öppen för föreningslivet och kan inte välja och vraka vem som ska få hyra lokalen – då skulle vi bli anmälda för diskriminering.

Al-Azharskolans biträdande rektor Roger Lindquist poängterar att uthyrningen sker utanför skoltid och att det därför är upp till Sisab och Nina Isaksson att fatta besluten. Men han håller med Nina Isaksson om att de inte kan neka en förening som har ett organisationsnummer och är godkänd att hyra lokalen.

– Men om Sisab och Stockholm stad vill skriva en lista över föreningar som inte ska få hyra lokalen välkomnar vi det. Då kan vi hänvisa till den om vi behöver neka någon, säger han.

Så reagerar politiken

Olle Burell (S), skolborgarråd:

– I första hand måste vi lita på att de fristående skolorna som hyr lokaler av oss och därmed ansvar för vilka de släpper in i sin skola har ett gott omdöme och lever upp till förtroendet. Sisab kommer att se över sina hyresavtal och se om vi kan säkerställa att föreningar inte kan missbruka överenskommelserna, säger han.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd:

– Stockholms stad måste nu ta fram ett nytt regelverk för uthyrning av lokaler både vid förstahands- och andrahandsuthyrning, så att samma gäller i hela staden. Vi behöver också en tydligare stödfunktion så att de som hyr ut kan få koll på vilka som är olämpliga. Om vi inte är extremt tydliga så kommer ickedemokratiska organisationer även fortsättningsvis kunna hyra lokaler av Stockholms stad.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.