VÄGGEN. Den lagliga grafittiväggen delar Södermalmsborna itu. Foto: Jannie Flodman

Grafittiväggen i Tanto, klockan 12.50: "Äntligen kände man när väggen kom upp"

En mysig oas eller en smältdegel för kriminalitet? Bilden av Tantolunden varierar beroende på vem man frågar.

  • Publicerad 12:50, 4 aug 2017

Två killar som vill vara anonyma står och målar graffiti i sommarljuset. De är föga förvånande väldigt nöjda med den lagliga väggen som splittrar politikerna i Stockholm.

– Äntligen, kände man när väggen kom upp förra sommaren, säger en av grafitti-konstnärerna som tycks stormtrivas i parken.

Lagligt och illegalt

Någon som inte delar den känslan är Christoffer Järkeborn (M) som sitter i Södermalms stadsdelsnämnd. Han och flera kollegor skrev i höstas en skrivelse som pekar på Tanto som en plats där det är alldeles för stökigt, och menar att den lagliga väggen är en faktor som förvärrat stämningen. Moderaterna menar också att lagliga väggar gör att även det illegala klottret i området ökar.

– Vår uppfattning är att en miljö som är nedklottrad är en miljö där kriminella beteenden ökar. Där det är ordning och reda förekommer det mindre narkotikaförsäljning. De områden där vi ser att otryggheten går upp är där det finns klotter och är nedskräpat. De graffitiväggar vi fått på Södermalm har bara ökat problemen, säger Christoffer Järkeborn (M).

För att stävja stöket i Tanto vill Moderaterna ta in kommunala ordningsvakter som kan bidra till att få bort knark och klotter.

– Polisen klarar inte av det och då är jag beredd att finansiera så vi får ordningsvakter.

”En knepig plats”

Polisen delar bilden av Tanto som problematisk, men säger samtidigt att det blivit bättre. Jonas Trolle, biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm, kallar läget för ”knepigt”.

– Det är en plats där många med missbruksproblematik uppehåller sig. Men de boende upplever ändå att det är lugnare. Vi har en hög bemanning där, vilket är anledningen till att det är lugnare. Vi jobbar dagligdags i det här området men självklart skulle vi behöva vara där ännu mer, säger han.

Njuter av sommaridyllen

När Vi i Vasastan besöker Tantolunden en solig måndag strax efter lunch så lyser dock stöket med sin frånvaro. Många badar och njuter av sommaridyllen. Eller hyr kajaker för att ta en tur i Årstaviken.

Ebba Holmberg, sommarjobbar med att hyra ut båtar och stortrivs:

– Det är väldigt kul och en helt ny grej för mig. Jag hade aldrig testat SUP (en slags surfingbräda man står och paddlar på) eller kajak innan jag började här så nu har man lärt sig det, säger hon och skrattar.

Parkbesökaren Alexander Eketrapp upplever inte Tantolunden som otrygg.

– Men det var längesedan jag hängde här på kvällstid. Så här på dagen är jag här ganska ofta eftersom jag bor i närheten, och det är väldigt trevligt.

GLADA. Joel Sundqvist Bastos, Elliot Ekberg och Egon Ekberg gillar att bada i Tantolunden. Foto: Jannie Flodman

Ebba Holmberg håller balansen på en SUP. Foto: Jannie Flodman

Klottret ökar på Södermalm

Färsk statistik från Trafikkontoret visar att anmälningarna om klotter i innerstaden är på ungefär samma nivå som förra året.

Men en stadsdel utmärker sig. På Södermalm har det skett en kraftig ökning under 2017.

Katarina-Sofia:

2016: 2 391 anmälningar.

2017: 2 339 (till och med 1 augusti).

Maria-Gamla Stan:

2016: 1 634.

2017: 1 536

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.