Här på Studentbacken på Gärdet har regeringen gett klartecken för nya studentbostäder. Foto: Per Brandt

Grannar besvikna över ja till studentbostäder på Gärdet

Grannarna överklagade och fick rätt av länsstyrelsen. Att regeringen nu har kört över myndighetens beslut och sagt ja till bygget av 400 nya studentlägenheter på Gärdet väcker varierande känslor.

  • Publicerad 10:50, 13 jan 2017

På torsdagen sa regeringen ja till detaljplanen om 400 nya bostäder i kvarteret Väbeln 3 på Studentbacken, Gärdet. Det innebär att regeringen går på Stockholms stads linje och att länsstyrelsen beslut att upphäva detaljplanen med bedömningen att bygget skulle skada riksintresset Nationalstadsparken upphävs.

LÄS ÄVEN: Regeringen säger ja till 400 studentlyor på Östermalm

Rolf Berndtson, ordförande i Brf Gärdesbacken och granne till studentbostäderna, var med och överklagade stadens detaljplan till länsstyrelsen. Anledningen var dels naturvärdena, dels en ökad belastning på området samt att påbyggnaden kommer skymma solen på Studentbacken. När han hör om regeringens beslut är hans spontana reaktion "ojdå".

– Jag tycker det är märkligt eftersom länsstyrelsen hade många argument när de avslog det, bland annat att man förstör den viktigaste delen av Nationalstadsparken, nämligen getingmidjan, säger han.

Vad bostadsrättsföreningen kommer göra nu vet han inte.

– Vi måste titta på vad det här innebär, sen får vi se om det är värt och möjligt att gå vidare, säger Rolf Berndtson.

LÄS ÄVEN: Grannar ska sätta stopp för 400 nya studentbostäder på Gärdet

Från SSSB:s håll är reaktionen annorlunda:

– Detta är helt fantastiskt! Vi gläds verkligen med detta beslut och ser fram emot att ge plats till ytterligare 400 studenter till den växande kunskapsregionen Stockholm, säger vd:n Ingrid Gyllfors i ett pressmeddelande.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger till Östermalmsnytt att en noggrann genomgång har gjorts innan beslutet fattades.

– Det är en om- och tillbyggnad av befintligt byggnadsområde och då anser vi det rimligt att bygga i det läget. Sluttningen ner mot Lidingövägen är inte ett område i sig med starka naturvärden, säger han.

LÄS ÄVEN: 400 nya studentlyor vid Lidingövägen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.