Patrullerar. Flera grannar runt om i Stockholm har gemensamt börjat anlita egna väktarbolag. Här i Bromma. Foto: Ellinor Prawitz

Grannar går ihop i Danderyd för att anlita väktarbolag

Stölderna och inbrotten måste stävjas och utryckningarna gå fortare. Det tycker Stocksundsborna Jens Lennen och Petter Sandgren, som vill få Danderydsborna att gå ihop för att anlita ett gemensamt väktarbolag.

  • Publicerad 16:50, 7 feb 2018

Stocksundsborna Jens Lennen och Petter Sandgren vill starta ett gemensamt bevakningssamarbete för boende i Stocksund och Djursholm. Via ett upphandlat väktarbolag ska anslutna medlemmar kunna kalla på utryckningstjänst vid inbrott.

– Vi ser att det blivit fler och fler inbrott här. Det har också blivit vanligare med stölder av till exempel bilar, rattar och strålkastare, säger Jens Lennen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett annat problem är att bevakningsbolagens utryckningar ofta tar för lång tid när något väl händer, menar han.

– Utryckningarna tar oftast mellan 30 och 60 minuter eftersom bilarna oftast utgår från Stockholm. Vi vill få ner utryckningstiderna till max 15 minuter genom att väktarbilen kommer befinna sig i området under bevakningstimmarna.

Bilburna väktare ska cirkulera i området enligt slumpvis valda bevakningsrutter. Väktarna ska dessutom enkelt kunna tillkallas via en särskild app i mobilen.

Vill få ihop 100 hushåll

Målet är att få ihop ett 100-tal hushåll för att kunna starta igång tjänsten. Just nu har ett 50-tal anmält intresse. Bevakningen ska ske främst på dagtid.

– Det är då de flesta inbrotten sker. Med 100 hushåll blir priset cirka 1 000 kronor i månaden.

"Det är aldrig fel att någon tar initiativ, kanske kan det förhindra något", säger Djursholmsbon Hampus Nyquist om idén med ett gemensamt väktarbolag i Djursholm och Stocksund. "Enda negativa är om polisen i stället nedprioriterar området", tillägger han. Foto: Robin Högberg

Så vad ska väktarna göra i skarpt läge?

– Kalla på polis och avbryta inbrottet genom att avskräcka, men också kunna hjälpa personer som hamnar i nöd, till exempel vid överfall, säger Jens Lennen.

Gillar inte idén

En som inte tycker om idén är Stocksundsbon Anki Bergstrand. Hon förespråkar i stället grannsamverkan, som är etablerat där hon bor.

– Det funkar väldigt bra och kostar dessutom inget extra.

Djursholmsbon Hampus Nyquist är i grunden positiv.

– Enda negativa är om polisen i stället nedprioriterar området.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skarp kritik mot skola - "Bankar i borden, skriker, välter stolar"

Nyheter Nu kräver Skolinspektionen åtgärder Elever som välter stolar och lärare som måste hoppa in för varandra. Det leder till dålig studiero på Karbyskolan konstaterar Skolinspektionen. Nu kräver de åtgärder från kommunen.onsdag 21/11 15:28

Nu har första delen av matmeckat i Täbban öppnat

Nyheter "Kan förstå att det ser lite ofärdigt ut" Nu har en liten del öppnat av det som kommer bli Täbys nya matmecka. Men nybyggnaden möts av både ris och ros.onsdag 21/11 13:54