Skiss på Plankan i Högalid på Söder där det kan byggas över 150 nya lägenheter på innergården. Foto: Kladiusz Przedmojski/Södergruppen arkitekter / Svenska Bostäder

Grannar gör nytt försök att stoppa hyresrätter på Södermalm

Grannar överklagar bygglovet av nya hyresrätter i kvarteret Plankan. Men deras försök att frysa byggstarten misslyckades. I höst kan det drar igång.

  • Publicerad 20:00, 29 aug 2017

Ett av Söders mest överklagade byggen ska prövas igen av mark- och miljödomstolen. Det är bygglovet som ger Svenska Bostäder rätt att bygga 158 nya hyresrätter inne på kvarteret Plankans innergård som grannarna nu gör ett sista försök att stoppa.

Överklagan var väntad och Svenska Bostäder flaggade i våras för att bolaget trots det kan komma att påbörja bygget.

Klart för omstritt bygge på innergård på Södermalm

Kan starta i höst

Plankanborna har därför även begärt att länsstyrelsen helt ska frysa planerna i väntan på bygglovsdomen. Men nu avslår länsstyrelsen grannarnas önskan. Det betyder att Svenska Bostäder, på egen risk, kan sätta igång Plankanbygget trots den pågående tvisten om bygglovet.

– Det händer titt som tätt att bygglov överklagas. Ofta beslutar vi att starta projektet ändå eftersom de som överklagar har argument som prövats tidigare. I fallet med Plankan känns det som att vi gått igenom allt flera gånger. Min känsla är att vi kommer starta i höst, om allt blir klart med totalentreprenören och all administration, säger Mats Åhlander, projektledare på Svenska Bostäder.

Det här handlar striden om

Svenska Bostäder vill bygga 158 nya hyresrätter i kvarteret Plankan på Södermalm. Kvarteret ligger mellan Varvsgatan, Hornsgatan och Lundagatan på västra Söder.

Ett runt hus på kvarterets gård och en takpåbyggnad på dagens hus planeras. 50 av bostäderna ska reserveras för studenter.

Planerna för kvarteret har debatterats och överklagats i mer än tio år. Det omstridda bygget har prövats av flera juridiska instanser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.