Knäckande. Inger Ekdahl Edevärn och Lars Edevärn har haft många sömnlösa nätter den senaste tiden. Foto: Daniel Cannervik

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?

  • Publicerad 09:15, 19 maj 2019

Vi kan inte sova, öronproppar räcker inte, det är som tortyr.

Störande ljud har förekommit runt Kiviks musteri tidigare. Företagets flaskblåsning har länge varit omtvistad i området och även ett fall i domstol. Men nu är det ett nytt ljud, enligt Inger Ekdahl Edevärn och Lars Edevärn, som bor intill musteriet.

– Det är ett pulserande och högfrekvent ljud. Det startar vid 22-tiden, sedan ökar det i volym och pågår hela natten. Vi kan inte sova, öronproppar räcker inte, det är som tortyr. Man vill bara fly ifrån det, säger Inger.

Paret har bott i huset i 33 år och är välbekanta med vilka ljud som finns i området. Sådana här ljud har de aldrig hört tidigare.

– Det påminner om en syrsa, väldigt irriterande, säger Lars.  

Ljudet dök upp i slutet av förra året. Först trodde de att det kom från deras eget hus, men sedan märkte de att det hörs i hela området.

– Jag har varit ute på nätterna och hört det utomhus, säger Inger.

De har pratat med flera grannar i området som också hör ljudet och efter att Inger Ekdahl Edevärn skrev ett inlägg på Facebook har flera hört av sig om att de också hör ljudet, berättar hon.

Har gjort mätningar

Alla i området hör det inte, men Inger och Lars har även låtit ett företag mäta och dokumentera ljudet för att kunna visa att det finns. MälaröDirekt har tagit del av protokollet.

Paret Edevärn bor alldeles intill både musteriet och vattentornet, men ljudet är svårt att lokalisera. Och det har visat sig höras även långt därifrån.

– Jag tror faktiskt mer och mer att det kommer från vattentornet än Kiviks, säger Inger Ekdahl Edevärn.

En annan kvinna, som bor ett hundratal meter därifrån, berättar för MälaröDirekt om hur familjens hund de senaste månaderna har varit mycket orolig på nätterna.

Kommunens miljökontor har hittills dock enbart fått in ett klagomål om ljudet i Stenhamra.

– Vi håller på och utreder ärendet och har en pågående dialog med de klagande. I dagsläget vet vi inte vad som orsakar störningen, säger kommunens miljöchef Kaspar Fritz.

På Kiviks är man medveten om att en ljudutredning pågår, men ställer sig frågande till varifrån det kommer.

– Vi har inte gjort någon förändring i vår verksamhet som skulle innebära en förändrad ljudbild, säger Kalle Månsson, tillförordnad produktionschef på Kiviks.

Fortsättning lär följa.