Stockholms längsta sommargågata finns på Hornsbergs strand. De övriga gågatorna är på Rörstrandsgatan, Drottninggatan och Norrtullsgatan.

Grannar jublar: Mindre bus i Hornsberg

Hornsbergs strand har blivit mycket lugnare sedan sommargågatan skapades. Trafikborgarrådet räknar med repris.

  • Publicerad 14:09, 7 sep 2017

Hornsbergs strand har länge lockat många gasande bilister sommartid. För att minska trafiken och göra gatan lugnare gjorde staden därför om Hornsbergs strand till en gågata inför sommaren.

Hornsbergs strand, 16.11: Lugnare med sommargågata

Gågatan har varit ett stort lyft för området, berättar Lars-Olof Pettersson, ordförande för bostadsrättsföreningen Lycksaligheten, med lägenheter utmed strandpromenaden.

– Det har blivit ett lugnare klimat när mycket av bilarna försvunnit. Mycket av buskörningen har försvunnit från Hornsbergs strand. Det gäller även all dubbelparkering. Vi hoppas att det ska bli en sommargågata även nästa år, säger han.

Så maxad blir sommarens längsta gågata i sommar

Svårare att köra fort

Även polisen vittnar om den stora förändringen sedan gågatan infördes. Gågatan har medfört färre bilar och lugnare trafik, berättar Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

– Det har blivit färre parkeringar, vilket skapat mindre trafik. Och så är det svårare att köra vårdslöst eftersom man får köra i chikaner och mellan blomlådor. Dessutom är det svårare att gasa på mitt bland folk, säger han.

Vi hoppas på samma lugna och trygga gata nästa sommar

Sara Runngren, 39 år, och Poppy, 1,5 år, Lindhagensgatan. "Vi är jätteglada! Det är fint med blommorna och barnen älskar lejonen i sten. Det har ju varit hemskt här innan, bilarna kör jättefort. Man vill ju inte ha det här buset. Vi hoppas på samma lugna och trygga gata nästa sommar. Det finns ju så många barnfamiljer här." Foto: Sacharias Källdén

Fler permanenta gågator

Rörstrandsgatan, Skånegatan och Swedenborgsgatan är återkommande sommargågator. Hornsbergs strand ska utvärderas men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) räknar med att den blir gågata även nästa sommar.

– Det är utgångspunkten, men jag har inte fått andra indikationer att det funkat bra där, säger han.

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar

Delar av årets andra nya sommargågata, Norra Drottninggatan, kommer i de två kvarteren mellan Tegnérgatan och Observatorielunden i höst och vinter byggas om till permanenta gågator.

– Vilka ytterligare som kan bli gågator kan vi inte se än. Vi samlar in förslag från fastighetsägare och allmänheten, som kan skicka in förslag till trafikkontoret eller direkt till politikerna i trafikroteln, säger Daniel Helldén.

Gågatan är prydd med blommor, stenlejon och sittplatser. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är gatorna där flest får p-böter

Nyheter Se listan: Så många har lappats – gata för gata Sex av de tio gator där flest får parkeringsböter ligger på Östermalm.tisdag 19/6 6:50