Det är fastighetsbolaget Probitas, som ägs till 100 procent av Immanuelskyrkans församling, som vill bygga ett bostadshus med 44 hyresrätter. Foto: Sweco

Grannar kan stoppa nya hyresrätter

Planerna på ett femvåningshus med 44 hyresrätter på en innergård i Vasastan fortsätter möta motstånd både från boende och remissinstanser. Majoriteten tvekar om att gå vidare med planerna.

  • Publicerad 16:27, 8 jun 2017

Vi i Vasastan har tidigare skrivit om planerna på att bygga ett ovalt femvåningshus på gården mellan Dalagatan 32-34 och Västmannagatan 41-43.

Det är fastighetsbolaget Probitas, som ägs till 100 procent av Immanuelskyrkans församling, som vill bygga 44 nya hyresrätter.

Under samrådet var flera instanser kritiska, däribland Stadsmuseet och Skönhetsrådet som anser att byggnaden ”skulle skada samhällshistoriska och stadsplanehistoriska värden”.

”Påverkar negativt”

Men även boende i husen runt gården protesterar mot bygget, eftersom de anser att det kommer att påverka deras gårds- och boendemiljö negativt.

– Detaljplanen innehåller sakfel och är ensidigt beskrivet utifrån de boende i det tänkta gårdshuset. Sammantaget kan man säga att hälsotillståndet för många av de kringboende försämras avsevärt, säger Henrik von Sydow, boende på Västmannagatan som representerar en gårdsgrupp med hundratals av de boende runt gården som vill stoppa det här huset.

Mitt på innergård i Vasastan: Här kan femvåningshus byggas

Grannarna menar också att grönytan som blir kvar efter att huset byggs är betydligt mindre än vad staden uppger. Föräldrar till barn på förskolan Spöket, som nyttjar gården, har också hört av sig under samrådet med kritik mot byggnaden.

Allmänintresse av vikt

Men stadsbyggnadskontorets bedömning är ändå att det allmänna intresset av att få till fler bostäder i det attraktiva läget väger tyngst. Enligt stadsbyggnadskontorets studier skulle bygget innebära en ”försumbar minskad tillgång till dagsljus i de studerade lägenheterna efter nybyggnation”.

Planer på gårdshus väcker missnöje

Nu är det dags för politiken att säga sitt. Men där tvekar man. När ärendet var uppe i stadsbyggnadsnämnden i maj bordlades det. Nu ska det upp igen den 15 juni och man velar in i det sista.

– Vi kände att vi behövde gräva lite mer. På plussidan: huset är snyggt och det blir hyresrätter i innerstan. På minussidan: det är en ganska stor volym och inne på en gård. Man kommer så nära folk inne på gårdarna. Vi har möte med majoriteten på måndag men har inte landat i hur vi kommer att ställa oss, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Nu har du chansen att bo i ett gårdshus – mitt i stan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00