Genrebild. Gråtande kan låta mycket. För mycket, enligt boende på Södermalm som nu fått nog. Foto: Mostphotos

Grannar på Söder klagar på gråtande barn

Grannar blir störda av förskolebarnens gråt och skrik när de vistas på den gemensamma innergården. Trots att förskolan på Södermalm redan gjort anpassningar ger sig inte boende i huset.

  • Publicerad 20:00, 7 nov 2018

Trots tidigare anpassningar får förskolan Villekulla på Maria Prästgårdsgata nya kritik från grannar i huset. Efter tidigare påtryckningar från de boende uppdaterades hyreskontraktet för en tid sedan. Då förbjöds cykelåkning och bollspel på den gemensamma innergården. Nu är det förskolebarnens gråt och skrik grannar stör sig på.

Boende har hört av sig till Hyresgästföreningen, vilket resulterat i att fastighetsförvaltaren lämnat in ett nytt klagomål till Södermalms stadsdelsförvaltning.

"De blir störda av hög ljudnivå i form av skrik och gråt från verksamhetens barn då de vistas ute på innergården. Vi ber er se över Era utomhusrutiner så även våra boende kan nyttja gården dagtid", står det i klagomålet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Britt-Marie Hedberg, förskolechef på förskolan Villekulla, berättar att det inte är helt ovanligt att förskolor på Södermalm får klagomål från grannar. Det kan gå en tid sen kanske det flyttar in nya boende som inte är vana vid ljudbilden eller har andra behov.

– Vi förhåller oss alltid till reglerna i hyresavtalen. Vid tidigare klagomål tog vi exempelvis bort barnens skramliga cyklar, säger Britt-Marie Hedberg.

En stor del av förskolan Villekullas verksamhet sker utomhus. Britt-Marie Hedberg understryker att de för det mesta går till parker i området, både för barnens skull men också för att de inte ska störa grannarna.

– Så det låter antagligen mest när föräldrarna hämtar och lämnar barnen under morgonen och på eftermiddagen, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Zeljko Kranic, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen, menar att det är fastighetsägaren som har yttersta ansvaret för att se till att de boende inte störs. Därför menar han att fastighetsägaren och förskolan gemensamt måste hitta en lösning på problemet.  

– Jag tycker inte att det ska vara skillnad om störningarna kommer från en förskola eller någon annan verksamhet. De som bor där ska kunna nyttja sina lägenheter utan att vara utsatta för störningar, säger Zeljko Kranic.