Så här såg det ut under samrådsmötet förra veckan. Många av dem hade synpunkter på såväl bygget som hur planprocessen har gått till. Foto: Privat

Grannar protesterar mot nya hus i Årsta

För dålig information och fel plats att ställa sexvåningshus på. Det säger Årstabor som blir granne med det planerade bygget på Tavelsjövägen.

  • Publicerad 16:50, 12 mar 2019

Det planerade bygget i Årsta med cirka 80 nya lägenheter i fyra hus mellan Siljansvägen och Tavelsjövägen, har rört upp känslor bland de som bor i området. Som tidningen har berättat tidigare ska husen ställas på en skogssluttning nära befintlig bebyggelse. De beräknas bli fem till sex våningar höga.

Missnöje bland Årstabor

Förra veckan hölls ett samrådsmöte i Årsta Folkets hus och ett 80-tal personer kom dit.

– Det var väldigt upprörd stämning, säger Gina Theman, som bor på Siljansvägen, intill det planerade bygget.   

Hon och många med henne hävdar att de inte fick någon information om mötet, utan läste i lokalmedia vad som var på gång. De är kritiska till hur processen har gått till, med fel i beslutsunderlag och dålig information, menar Gina Theman, därför kommer två brf-föreningar nu sammanställa och skicka in en rad synpunkter till staden.

Husen passar heller inte in på grönytan man valt, menar de, dels utseendemässigt, dels för att viktiga naturvärden ryker.

Staden: Vi har informerat

Staden å sin sida säger att ett samrådsbrev skickades ut till berörda fastighetsägare, både bostadsrättsföreningar och hyresvärdar, innan 12 februari då samrådet startade. Där fanns information om mötet. Man skickade även ut en inbjudan till mötet lite senare, och annonserade i lokalpress, bibliotek och föreningstavlor, menar de.

Samrådsperioden pågår till 26 mars, fram till dess kan man skicka in synpunkter skriftligen till stadsbyggnadskontoret@stockholm.se.

Hälften av de planerade bostäderna på Tavelsjövägen. Foto: Illustration: Arkitektstudio Witte

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är nya planen för Hemliga trädgården

Nyheter Fastighetsägaren vill bygga där kult-klubben låg i Kransen Den nya fastighetsägaren vill bygga ett sjuvåningshus i Kransen på platsen där kulturstället Hemliga trädgården huserade. Men planerna möter motstånd.måndag 25/3 19:50

SL:s besked: Då kan Stockholm city öppna igen

Nyheter Ny prognos efter trasiga rulltrappor för pendeltågen i södergående riktning Inga södergående tåg har kunnat stanna vid Stockholm city under dagen på grund av trasiga rulltrappor.måndag 25/3 19:15