STÖR. Grannar i Gamla stan störs av dagsfesterna på Mr French. Bilden till höger är inte från restaurangen. Foto: Elina Lundberg/Mostphotos - Jannik Nitz

Grannar rasar mot dagsfester i Gamla stan: "Tror man är i Hades"

Grannar klagar på hög ljudvolym under dagsfesterna på Skeppsbrokajen. Nu bjuder restaurangen in till försoningslunch.

  • Publicerad 11:30, 9 jun 2017

Röjiga dagsfester på lördagarna på restaurangen Mr French, som ligger på Skeppsbrokajen, har fått flera grannar i Gamla stan att se rött. Enligt ett flertal klagomål till miljöförvaltningen är volymen på uteserveringen så hög att den till och med stör grannar som bor på Mosebacke.

"Om ni tänker er att ni har ett studentflak parkerat utanför fönstret så kommer ni rätt nära hur mycket det faktiskt låter" skriver en av de boende i sitt klagomål.

"Gränderna runt restaurangen förvandlas till pissoarer dit ölstinna ungdomar vallfärdar för att tömma sina blåsor. Och så kör de nån konfettimaskin som skjuter ut smörpapperbitar som sedan virvlar omkring och bildar drivor i Gamla stan. Turisterna tror de hamnat i Hades" skriver en annan.

Flera kända profiler, där ibland framstående skådespelare och en finansman, står bakom kritiken.

Konfetti i badkaret

En granne, som vill vara anonym, säger att han förstår att man får tåla lite "halabalo" när man bor i Gamla stan.

– Men när de spelar så satans högt att man inte kan tänka en enda klar tanke fast man bor 300 meter bort och har treglasfönster så är måttet rågat. När jag kom hem på nationaldagen hade jag dessutom hela badkaret fullt med konfetti som blåst in. Det är ju inte jättekul.

Miljöförvaltningens Karin Hultman berättar att man redan i fjol genomförde ljudmätningar i klagande grannars lägenheter, men att nivåerna inte överskred gränsen.

– Nu har vi fått in flera nya anmälningar så sent som förra veckan, och försöker boka in tider med de som klagat så att vi får komma och mäta nivåerna igen.

Sedan 1 maj har polisen haft 17 ärenden rörande Mr French. Men det rör sig om både tillsyn och anmälningar, och är inte ovanligt många för en krog av den storleken, uppger Robert Kindroth på Södermalmspolisen.

Bjuder in till möte

Kristian Acar och Calle Eriksson, nöjesansvariga på Mr French, skriver i ett mejl att krogen nyligen tecknat avtal med ett städbolag som ska städa upp konfetti som eventuellt hamnar utanför området. Man kommer också se över om antalet toaletter behöver justeras. Gällande ljudvolymen hänvisar de till tidigare mätningar som inte visat på överskridna nivåer – men tillägger att restaurangen både sänkt volymen och skaffat ny ljudanläggning som ska dämpa basens spridning.

"Samtidigt är det klart att alla måste kompromissa. Vi är baserade mitt i innerstaden – här finns fullt av ljud. Ett par hundra meter bort bullrar det i tid och otid från byggmaskiner som bygger om Slussen. Det går nog inte att få ned en storstads decibelnivå till noll. En storstad som Stockholm måste tillåtas erbjuda ett nöjesliv" skriver Kristian Acar och Calle Eriksson, som dock tillägger att det är viktigt att Mr French har stöd i grannskapet.

"Därför vill vi bjuda in alla grannar och övriga intressenter till en informations- och diskussionslunch den 15 Juni på Mister French kl 13.00. Man bör meddela att man kommer till bokning@mrfrench.se."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.