Lovisa Van Der Schoot tog initiativet att öppna upp sitt trapphus och lägenhet för de som evakuerades under branden på Lilla Essingen igår. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Grannar slöt upp för brand-evakuerade

En lägenhetsbrand på Lilla Essingen tvingade alla boende ut på gatan. Grannen Lovisa Van Der Schoot tvekade inte att öppna sin dörr och erbjuda hjälp till de nödställda: "En självklarhet", säger Lovisa som bjöd på kaffe.

  • Publicerad 09:56, 10 sep 2019

Det var igår vid 19-tiden som det började brinna i en lägenhet på Strålgatan, Lilla Essingen. Alla boende, totalt 17 personer, evakuerades med stegar och blev stående på gatan.

– Det var uppsamlingsplats utanför mitt fönster, så där stod massor av folk. Många hade barn, också spädbarn. Och det var rätt kallt, berättar grannen Lovisa Van Der Schoot, 27.

För att hjälpa öppnade hon dörren till trapphuset och ställde ner kaffe, te och vatten, och bjöd in folk i värmen.

– Det är bättre att stå inne än att stå ute. Och andra grannar kom ner med frukt och lät folk använda toaletten. Det är en självklarhet, tycker jag, att hjälpa till. Det hade lika gärna kunnat vara jag.

Har ni bra grannsämja på Lilla Essingen?

– Ja, absolut, jag upplever den som väldigt bra. Vi hjälps åt.

Branden var släckt kring klockan 20, och brandkåren stannade kvar på platsen till klockan 21.30. Fem personer fick föras till sjukhus med oklara skador. Brandorsaken är ännu okänd

Lägenhetsbrand på Lilla Essingen