Grannar stoppade bygge på villatomt – beslutet blir vägledande

Det är inte okej att bygga tre flerbostadshus på en villatomt. Det är slutsatsen i en dom som nu blir prejudicerande för liknande byggen.

  • Publicerad 17:34, 10 jan 2017

Efter flera års kämpande fick Enskedeborna rätt mot staden, och byggbolagen. Sista instans, mark- och miljööverdomstolen, gav grannarna i Linde rätt och stoppar nu ett planerat lägenhetsbygge på en villatomt på Bägerstavägen.

LÄS ÄVEN: Planerat flerbostadshus på villatomt skapar oro i Enskede

Det handlar om tre byggnader i två våningar med källare som rymmer totalt sex lägenheter, med balkonger och ljusgårdar. Allting sitter ihop som ett stort huskomplex. Till det en asfalterad väg in på tomten med sex parkeringsplatser, ett sophus och flera stödmurar.

Ett prejudikat

Grannarna tycker att de nya husen blir för stora och fula och inte passar in i området. De fick först rätt hos länsstyrelsen, sedan avslag hos mark- och miljödomstolen och nu rätt hos mark- och miljööverdomstolen.

LÄS ÄVEN: Staden kan tvingas minska bygge på villatomt i Enskede

Domen kan bli prejudicerande för andra villaområden i Stockholm.

– Det krävs att det är väldigt lika omständigheter, när det gäller hur tomten ser ut och vad man vill bygga, och att planen för området är utformad på exakt samma sätt. Då kan den här domen bli prejudicerande, säger hovrättsråd Anna Tiberg.

Mark- och miljööverdomstolen säger att byggplanen i Linde, som klubbades 1925, kräver att all bebyggelse ska ha ett ”öppet byggnadssätt”. Det innebär antingen ett fristående hus på tomten eller att husen är hopbyggda två och två.

– Vi tar inte ställning till om ett fristående hus betyder ett hus för en familj eller om det lika gärna kan gälla ett lamellhus för 17 familjer. Det vi säger är att just det här bygget inte följer planbestämmelserna, säger Anna Tiberg.

– Om de ritar om sin bygglovsansökan, kanske med färre hus och att de placeras på ett sätt så att de stämmer med gällande plan, då är det säkert möjligt att bygga där, tillägger hon.

Villaområden med skyddsvärde

I dagsläget är det oklart hur många villatomter i staden som berörs av domen.

– Planbestämmelser till öppet eller kopplat byggnadssätt förekommer i våra äldre stadsplaner, men jag kan inte säga hur många tomter som berörs av det, inte ens mellan tummen och pekfingret, säger Katarina Grubesic Haglund, enhetschef för småhus på bygglovsavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Enligt Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, rör det inte särskilt många.

Han tycker att det är bra att det tydliggörs vad som gäller. Men Roger Mogert ser inget behov av att styra upp vilka villaområden som får bebyggas och vilka som inte får.

– Den kartläggningen har Stadsmuseet redan gjort och då kommit fram till vilka områden som ska ha ett högre skyddsvärde, exempelvis Norra och Södra Ängby och Enskedefältet.

– Även om vi i nämnden inte är så jätteglada åt den här typen av bebyggelse i villaområden, är det inte ett jättestort problem. Det rör sig om ett 10-tal ärenden per år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48