Ägaren Mehmet Budak har överklagat bostadsrättsföreningens beslut att vräka restaurangen Medelhavspärlan. Foto: Privat

Grannar vill rädda vräkt restaurang

Restaurang Medelhavspärlan i Hammarby Sjöstad måste lämna lokalen efter en tvist med hyresvärden. Nu tar flera grannar strid för att stoppa vräkningen.

  • Publicerad 11:00, 9 sep 2017

Det är den turkiska restaurangen Medelhavspärlan i Hammarby Sjöstad som snart kan behöva klappa igen. Restaurangen är, med sina femton år på nacken, en av de äldsta i Sjöstan. Men sedan i höstas har en tvist mellan restaurangägaren och bostadsrättsföreningen dånat i huset där lokalen ligger.

Bostadsrättsföreningens krav på högre hyra och restaurangens motkrav på åtgärder för att förbättra lokalen, ledde till en tvist som till slut fick avgöras i domstol. Den 17 juli kom så domen: bostadsrättsföreningen har rätt att avhysa restaurangen. Medelhavspärlan måste flytta – och det genast.

LÄS ÄVEN Grannar jublar: Mindre bus i Hornsberg

– Det känns skitjobbigt förstås, vi är en viktig del av Hammarby Sjöstads historia och har funnits här långt innan föreningen. Förut var det trevlig stämning men nu är det mycket irritation i huset, säger Mehmet Budak.

250 namnunderskrifter i protest

Mehmet Budak har överklagat tingsrättens dom och väntar snart besked om fallet kommer att tas upp för prövning igen. En sak är i alla fall säker, stödet i grannskapet går det inte att ta miste på.

Hela 250 namnunderskrifter har samlats in till en protestlista och i granngrupper på Facebook svämmar kommentarsfälten över av upprörda Sjöstadsbor: "Utan Medelhavspärlan ingen Hammarby Sjöstad" och "Bostadsrättsföreningen har ett ansvar med en sådan lokal i huset att se till att hela Sjöstan lever".

Ett stöd som Mehmet Budak uppskattar.

LÄS ÄVEN Nu rullar hundratals bussar ut och in ur Sjöstan

– Det känns bra att alla andra vill ha oss kvar. Men att behålla våra gäster har aldrig varit något problem.

"Sprids desinformation"

Bostadsrättsföreningen Bukten 1 vill inte kommentera ärendet eller sina eventuella planer för lokalen, men skriver i ett mejl: "Tyvärr kan vi konstatera att det på sociala medier förekommer desinformation och många felaktiga eller för rättsprocessen helt irrelevanta uppgifter. Med detta sagt har styrelsen för Brf Bukten 1 beslutat att i övrigt inte kommentera den pågående rättsprocessen".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.